Tragikus és erkölcsileg elfogadhatatlan lenne

Hét neves értelmiségi és író, köztük Salman Rushdie és Umberto Eco, az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött levelében szorgalmazta a Szíriát elítélő határozat elfogadását.

MNO
2011. 06. 23. 3:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A levél Bernard-Henri Levy francia filozófus honlapján jelent meg szerdán, és Rushdie-n, illetve Ecón kívül aláírta David Grossman, Amosz Oz, Orhan Pamuk és Wole Soyinka. Pamuk és Soyinka irodalmi Nobel-díjas.

Nagy-Britannia, Franciaország, Németország és Portugália – az előbbi kettő a BT állandó, utóbbi kettő pedig nem állandó tagja – nemrégiben terjesztette elő a határozattervezetet, amely elítéli ugyan Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányát a tüntetők elleni erőszakos fellépéséért, de nem irányoz elő sem szankciókat, sem katonai fellépést Damaszkusz ellen. A határozat elfogadását ellenzi Oroszország és Kína is.

„A határozat sorsa a kezükben van. Ez emberiesség elleni bűnténynek minősíti a szíriai fellépést” – írják közös levelükben az írók. Szerintük a határozattervezet nem tesz ugyan javaslatot sem szankciókra, sem katonai fellépésre, de elítéli az elnyomást, és megnyitja az utat az emberiesség elleni bűntények kivizsgálásához. „Bármennyire is korlátozott, szükség van rá” – szögezik le levelükben, s hozzáteszik, hogy tragikus és erkölcsileg elfogadhatatlan lenne, ha nem sikerülne elfogadni a határozattervezetet.

Emberjogi szervezetek szerint a március 15-én kezdődött szíriai tüntetéssorozatban eddig 1300 ember vesztette életét, és több mint tízezer szíriai tiltakozót zártak börtönbe. A szíriai biztonsági erők könyörtelen fellépése nyomán több ezer ember menekült Törökországba vagy Libanonba.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.