Tüntetnek a pedagógusok, a KDNP inkább támogatást várna

A kormány oktatási és szakképzési reformprogramja ellen demonstrálnak pedagógus-szakszervezetek az országos pedagógusnapon Budapesten, a képviselői irodaház melletti Olimpiai parkban. A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciója elítéli a tüntetést.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788759" target="_blank"><strong>• A „nemzet lámpásait” ünnepeljük, ők tüntetnek</strong></a>

MNO
2011. 06. 05. 10:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az MTI-nek a helyszínen azt mondta: a megmozdulást többek között azért szervezték, mert a miniszterelnök nem jelölt ki egy, a kormányát képviselő személyt, akivel az oktatáspolitikai változtatásokról egyeztethettek volna. Hozzátette: meggyőződésük, hogy az oktatási intézmények államosítása nagyarányú intézménybezárással, illetve 30-40 ezer pedagógus elbocsátásával járna.

A szakszervezetek a megmozdulásukon egy petíciót kívánnak átadni a kormánynak. Tízszázalékos béremelés mellett azt követelik, hogy az oktatási intézmények fenntartásáról, finanszírozásáról ne a kormányhivatalok, hanem a fenntartók döntsenek, így a munkáltatói jogkörökről, a pedagógusok munkaidejéről, a kötelező óraszámról, a bérezésükről és a juttatásaikról se nélkülük döntsenek. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy a kormány csökkenteni akarja a tankötelezettség idejét, illetve a felsőoktatási hallgatók számát, és kivennék a szakmunkásképzést a közoktatásból.

A megmozdulás kezdetére az ország különböző pontjairól néhány százan gyűltek össze az Olimpiai parkban, hogy a Széchenyi rakparton át, a Kossuth tér érintésével átvonuljanak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szalay utcai épülete elé.

Nem szolgálja a pedagógusok érdekeit

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) parlamenti frakciója elítéli a vasárnapi pedagógustüntetést, mert a kisebbik kormánypárt szerint az nem szolgálja a pedagógustársadalom érdekeit, s hátterében nem szakmai, hanem politikai érdekek állnak. A szakszervezetek olyan kérdések miatt szerveztek tüntetést, amelyekről a kormány nem döntött, így azokról még nem lehet részletekre kiterjedő egyeztetéseket folytatni – olvasható a kereszténydemokrata képviselőcsoport állásfoglalásában.

A KDNP nem a pedagógusok, hanem az ötletadók szándékát vitatja – írták, hozzátéve: nem szerencsés, hogy a demonstrációt pont akkorra szervezik, amikor a kormányzaton belül az oktatás ügye, a pedagógusok jövőbeli kilátásai úgy alakulnának a legkedvezőbben, ha a szakszervezetek nem támadnák, hanem támogatnák az államtitkárság által kidolgozott koncepciókat.

A kommünikében kitértek arra is, hogy az elmúlt években számtalan, az oktatást és a pedagógusokat sújtó intézkedést hozott a balliberális kormány, mégsem tüntettek a pedagógus érdekvédelmi szervezetek a pedagógusok ünnepnapján. Az időpontválasztás a nemzeti összetartozás napjának közelsége miatt is méltatlan – jegyezték meg.

Az államtitkár személyéről kiemelték: Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár évtizedekig pedagógusként dolgozott. „Élete a magyar oktatásügy. Nemcsak érti és ismeri a magyar iskolarendszer minden problémáját, de elkötelezett a pedagógusok élet- és munkakörülményeinek javítása, a pedagóguspálya presztízsének helyreállítása iránt” – fogalmaztak. A KDNP szerint Hoffmann Rózsa pontosan tudja, hogy a pedagógusok keveset keresnek, alacsony a társadalmi megbecsültségük, és elszántan küzd azért, hogy mindez megváltozzon. De bármilyen sürgető a helyzet rendezése, tudomásul kell venni, egyetlen év alatt nem lehet mindent megváltoztatni, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az új kormány egy végtelenségig eladósított, csőd szélén tántorgó országot vett át – olvasható az állásfoglalásban.

Borús jövőt fest az MSZP

Az MSZP szerint a kormány az elmúlt egy évben teljesen elfelejtette a pedagógusokat, akik a jövőben elbocsátásokra és bércsökkenésre számíthatnak. Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a kabinet a következő évekre 30 ezres létszámleépítést tervez az oktatás területén, az állásukat megtartó pedagógusok pedig óraszámemeléssel, illetve túlóra-, szakkör- és helyettesítési pótlékuk megvonásával számolhatnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.