Új helyszínekkel bővült az UNESCO világörökségi listája

A jordániai Hold völgye, a kolumbiai „Kávéút” és a Kárpátokban lévő, Szlovákia és Ukrajna határ menti területein fekvő ősbükkfaerdő is felkerült több más jelölt mellett az UNESCO világörökség-listájára.

MNO
2011. 06. 27. 15:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetének honlapja szerint a németországi Alfeldben lévő Fagus-művek, a szudáni Meroé-sziget régészeti területei, a barbadosi Bridgetown és helyőrsége, a Japánban lévő Hiraidzumi, valamint a lombard hatalom időszámításunk szerint 568–774 közötti itáliai helyszínei is a világörökség részét képezik.

A Kárpátok ősbükkösei Szlovákia és Ukrajna területén fekvő, érintetlen állapotban fennmaradt, mérsékelt égövi erdőség, 185 kilométer hosszan húzódik. Az ősbükkösben lombhullató fák (juhar, kőris, szil) különleges példányai fordulnak elő. A kutatók számára nagy értékkel bír ez az érintetlen terület, mert tökéletes példája annak a komplex ökoszisztémának, amely a mérsékelt égövre oly jellemző.

A kolumbiai kávétermelő vidékek a fenntartható és termékeny mezőgazdasági területek kiemelkedő példái. A „Kávéút” hat földművelési területet ölel fel, amelyen belül 18 városközpont található a Nyugati- és Keleti-Kordillerák térségében. A 800-1200 méter magasan fekvő lejtőkön termesztik a világhírű kolumbiai kávét.

Vádi Rum, azaz a Hold völgye a jordániai Aqabától 70 kilométerre északkeleti irányban található, a Rum folyó kiszáradt medrének környéke, a világ egyik legszebb sivatagi tája. A legkülönfélébb színű homokdombok és a legváltozatosabb formájú és méretű sziklaképződmények váltogatják egymást. A beduinok lakta tájon a formákat a rendszertelen, heves esőzések, a finom részleteket a szinte sohasem múló szél munkája alakította ki.

Az alsó-szászországi Alfeldben lévő Fagus-műveket Walter Gropius tervezte 1911-ben. A gyár a később világhírűvé vált építész első műve volt, amelyet a modern építészet kulcsépületeként tartanak számon. A gyárban ma is készülnek kaptafák, az egykori raktárban múzeumot rendeztek be.

A szudáni Meroé-sziget régészeti területei a Nílus és az Atbara folyók között terülnek el, a vidék a Kush királyság hátországaként működött az időszámításunk előtti VIII. századtól a Krisztus utáni IV. századig.

A barbadosi Bridgetown és helyőrsége szintén felkerült a világörökségek listájára. A brit gyarmatosítás építészetének kiemelkedő példája a XVII–XIX. században épült, jó állapotban fennmaradt város, valamint a számos történelmi épületet magába foglaló helyőrség.

A márciusban cunami által sújtott japán Hiraidzumi térségében lévő buddhista templomok, kertek és történelmi emlékhelyek is a világörökség részévé váltak, ugyanúgy, ahogy a lombard hatalom időszámításunk szerint 568–774 közötti itáliai helyszínei is. Utóbbihoz hét fontos épületcsoport tartozik, amelyek erődítményeket, templomokat és kolostorokat foglalnak magukba. A történelmi emlékek a longobárdok térhódításáról tesznek tanúbizonyságot, akik az észak-európai területekről érkeztek, Itália területén kialakították saját kultúrájukat és hatalmas területeket irányítottak a VI–VIII. században.

Az UNESCO világörökség bizottsága június 29-ig tartja Párizsban 35. közgyűlését, amelyen 35 új természeti és kulturális helyszín felvételéről döntenek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.