Vajon miben hasonlítunk Hollandiához?

Több mint 170 országban mérték fel a természeti csapások veszélyét és a katasztrófavédelmi képességet a bonni ENSZ Egyetem (UNU) kutatói.

MNO
2011. 06. 16. 9:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Weltrisikobericht (Kockázati világjelentés) című tanulmány szerint az Ausztráliához közeli, szigetekből álló Vanuatui Köztársaságban a legnagyobb a veszélye a természeti katasztrófák bekövetkeztének. Második helyen a közeli Tonga, harmadikon a Fülöp-szigetek, negyediken a Salamon-szigetek, ötödiken a közép-amerikai Guatemala végzett. A szerzők szerint a legkisebb rizikóval Katar, Málta, Szaúd-Arábia, Izland és Bahrein bír.

Mint a kutatók hangsúlyozzák, a rizikóindex kiszámításánál a szélsőséges időjárási események kialakulásának valószínűsége mellett a katasztrófavédelmi kapacitást, azaz társadalmi-gazdasági faktorokat, például az építési szabályzatokat is figyelembe vették.

Magyarország esetében utóbbi tényezők beszámítása javított a csupán a természeti tényezők alapján adódó besoroláson, így alakult ki végül a 109. helyezés a 173 országon belül. (Az első helyen állt a legveszélyesebb, az utolsón a legbiztonságosabb ország.) Magyarország ebben a „képletben” hasonlít például Hollandiához.

A szerzők szerint a társadalmi tényezők bevonásának szükségességét igazolják többek között a Haitit és Japánt sújtó földrengések eltérő következményei is. Míg a 9-es erősségű japán rengés 25 ezer áldozatot szedett, addig a gyengébb, 7-es erősségű haiti 220 ezret, ez pedig az országok különböző reagáló képességén és felkészültségén múlott – érvelnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.