Van etikusan hasznot hozó bank is?

A katalán La Vanguardia a bankvezér Esteban Barrosóval készített interjút az egyelőre pénzügyi „csodabogárról”, vagyis az etikusan hasznot hajtó bankról. A portugál sajtóból ítélve nem kíséri szerencse az új koalíciós kormány közelgő megalakulását.

2011. 06. 16. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lavanguardia.com – Spanyolország

A most 49 éves, madridi születésű Esteban Barroso még 2004-ben társult egy új pénzintézethez, a Triodos Bankhoz, amely azóta került igazán a figyelem középpontjába, amióta a gazdasági válság és a szociális megmozdulások erőteljesen rányomják bélyegüket a világgazdaság eseményeire. A bank főigazgatója azt mondja: nem a haszon mindenáron való hajszolása tevékenységük célja. Megpróbálják megtalálni a gazdasági megtérülés egyensúlyát, ami a gazdaság világában elengedhetetlen feltétel bármilyen fenntartható gazdasági tevékenységhez, de figyelembe veszik hatását a környezetre, a társadalomra és a kultúrára is. A bank abban is eltér a „hagyományos” banktól, hogy nagyobb figyelmet fordít az átláthatóságra, a befektetési politikára, az emberek életminőségére, de szerinte még hosszan lehetne folytatni a sort. Nem foglalkoznak az atomenergiával és a fegyverekkel, helyettük a megújuló energiákra, a környezetet védő, kímélő mezőgazdaságra, a fejlesztésben való együttműködésre, a társadalmi beilleszkedésre, sőt a művészetekre is építenek.

Valóban „kicsit” mások, mint a többi, „hagyományos” bank, mert betéteseik pénzét szinte kizárólag környezetvédő, szociális és kulturális programokra fordítják. Rendszeresen tájékoztatják ügyfeleiket befektetéseik alakulásáról webes felületükön. Sikerükhöz nem fér kétség, Spanyolországban nincs hozzájuk hasonló bank, és egyelőre 40 ezer ügyfelük van, de már százezren fontolgatják velük a szerződéskötést, és valószínű, hogy sokkal többen lesznek.

Expresso.clix.pt, Jornaldenegocios.pt, Dn.pt, Jn.pt, Publico.clix.pt – Portugália

Aníbal Cavaco Silva, a jobboldali államfő még hétfőn hivatalosan is kormányfőnek nevezte ki Pedro Passos Coelhót, a szociáldemokrata párt (PSD) elnökét, de azóta is csupa rossz hír kíséri a koalíciós kormány 22-ére tervezett beiktatását. Már csak néhány részletkérdés tisztázása maradt hátra a hét év után újra koalíciót kötő két párt, a kereszténydemokrata (Demokratikus és Szociális Centrum – Néppárt – CDS/PP) és a nevükkel ellentétben jobbközép szociáldemokraták között. A két párt ma délelőtt írja alá a koalíciós szerződést, amelyet Passos Coelho utána röviden ismertet a nyilvánosság előtt.

Mint ismert, a PSD a vártnál nagyobb vereséget mért a 2005 óta egyedül, 2009 ősze óta pedig kisebbségben kormányzó szocialistákra a június 5-én tartott előre hozott választásokon. A pénzpiacok viszont nem vettek tudomást a Brüsszel által is elvárt eredményről, a tartósnak ígérkező kormány megalakulásáról, ugyanolyan ütemben emelkednek az államkötvények hozamai, mint márciusban, a Sócrates-kormány bukása előtt. A lisszaboni tőzsde 1,99 százalékot esett szerdán, az állampapírok hozamai pedig továbbra is rekordokat döntenek, már a kétéves határidőre is csak 12,5 százalékos kamattal tudtak eladni kötvényeket.

Az is figyelmeztető jel, hogy a három évre szóló kötvények kamata is 13,5 százalék fölé került. Vítor Constancio, az EKB vezetésének portugál tagja ezért sem zárta ki azt a lehetőséget, hogy a görög államadósság körüli válság más uniós tagállamokra is átterjed. A portugál csődkockázat a CMA Datavision, a londoni adatszolgáltató ügynökség szerint már elérte a 48,4 százalékot, és továbbra is az úgynevezett tízes csődklub harmadik helyén áll, a negyedik írek előtt. Úgy tűnik, édes mindegy lesz az a tény is, hogy Passos Coelho független, egy párthoz sem köthető pénzügyminisztert akar.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.