Van itt valami, amit nagyon kevesen tudnak Magyarországról

Mindenfajta alkotásnak három forrása van: a szükség, az érdek és az alkotószenvedély. Ha valamire nagy szüksége van az embernek, akkor arra törekszik, hogy megszerezze azt. Ha valami az ember érdekében áll, akkor addig kapálódzik, ameddig az érdek nem teljesül. Az alkotószenvedély mindentől független. Az MNO-nak dr. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára és a Feltalálók Világszövetségének elnöke számolt be arról, hogy miért fontos az innováció és miként hasznosítható a mai kor gazdaságában.

Németh Tamás
2011. 06. 12. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gondolati és a tárgyiasult alkotásokra is igaz, hogy az ipar és a mezőgazdaság a „vadászterülete”. Egy olyan országban, ahol ezek nincsenek meg, nem létezhet gondolkodó és nem létezhet innováció sem. A világ váltott: globális termelés zajlik, ami azt idézi elő, hogy nincs szükség az egyén újító szellemére. A emberek az hiszik, hogy olcsón megvenni és drágán eladni a meggazdagodás egyetlen módja. Tele van a világ kocsmai vagabundokkal, akik a pénzszerzés könnyebb lehetőségeit figyelik. Érezni kell a marsallbotot a zsebben, különben érdek híján csökken a harci kedv – mondta dr. Vedres.

Katalizálni kell az emberek gondolkodását

Ahhoz, hogy Magyarország újra fel tudja venni a versenyt a világ többi országával, katalizálni kell az emberek gondolkodását. Nézzük csak meg, mi volt az 1980-as években. Magyarország az innovációs pontenciált tekintve a világ élvonalához tartozott. Most meg a fejlődő országok szintjén vagyunk. A múltbéli sikereink, mint a mondáink, olyanok. Tény, hogy az embereknek fel kell ismerniük azt, hogy mikor kell egy bizonyos témával foglalkozni és mikor nem. Hozzá kell tenni, hogy az előző nyolc évnek is köszönhető a mostani állapot. A szocialista kormány mindent elvett, amit csak lehetett, különösen Bajnai úr jeleskedett az innovációs támogatások megvonásában – szögezte le a szakember.

Az Orbán-kormány felismerte, hogy az innovatív és a kreatív potenciál mennyire fontos, ugyanis ettől függ a műszaki fejlődés és a gazdaság növekedése. A kormány feladata tehát erkölcsi megbecsülést biztosítani a feltalálók és a gondolkodók számára. Általános tapasztalat az, hogy egy ember csak akkor képes alkotni, ha megbecsülik, elismerik: ez nagyon sokat jelent az alkotóerejük kibontakozásában – vélekedett dr. Vedres. A Feltalálók Világszövetsége képviseletében minden feltaláló hálás lehet az Orbán-kormánynak azokért az egyeztető tárgyalásokért, amelyeket végrehajtott. Ezeknek köszönhetően reálissá vált az EU-szabadalom létrejötte, amely segítségével egy igazi, egységes Európa teremtődik meg.

A tetteinknek komoly súlya van

Cselekedeteinket nem érdemes túlértékelni, hiszen minden mérhető, mindennek van egy objektív mércéje. Nem szabad elszállni magunktól, a tetteinknek komoly súlya van. A világ dolga azt megítélni, hogy egy feltaláló, de akár egy politikus mit tett annak érdekében, hogy valami előremozduljon, jobb legyen – mondta el az MNO-nak Kozma Mária vegyészmérnök, feltaláló. Kevés az idő, és a feltételeket kell megteremteni. A perspektívák mellett jönnek majd a csodák is. Most valami kizökkent az egyensúlyából és nem működik, pedig a magyarokra nagy szükség van – fűzte hozzá.

Az innovációban Ázsia hatalmas túlsúlyra tett szert, szinte behozhatatlan az előnye. Kína például olyan, mint Amerika, még a vietnami határ közelében lévő tartományaiban is. Jól szervezett, szédületesen fejlődik. Az előnyük talán a nyelvi struktúrából ered, mivel képszerűen, szimbólumokat használnak. Vagy ott van Japán is, régen azt mondtuk, hogy a nagy másolók, most meg ők diktálnak az innováció terén: az egymillió lakosra eső találmányi bejelentések száma 3000.

A megoldást a metanolgazdaság jelentheti

A fejlesztés, az innováció azért is igen fontos az országok számára, mert a Föld lakossága egyre csak növekszik. Ezzel párhuzamosan 2100-ra a világ energiafelhasználása megkétszereződik. Fogy az olaj, fogynak a foszillis energiahordozók. A megoldás a metanolgazdaság lehet, ami a Nobel-díjas Oláh György nevéhez fűződik. A metanolgazdaság jelentése, hogy az energiahordozó a kőolajszármazékok helyett a metanol, mivel az közvetlenül alkalmas a villany előállítására 65 százalékos hatásfok mellett. Az energiahordozók a jövőben nem a kőolaj és a földgáz lesznek, 2020-ra már csak kémiai alapanyagként szabad használni őket. A megoldást a metilalkohol jelentheti, amihez szén-dioxid kell. Ez a földalatti lelőhelyekről nyerhető ki. Kevesen tudják, hogy a világ leggazdagabb szén-dioxid-lelőhelye Magyarországon található – mondta el Dr. Vedres.

Oláh György kimunkálta a metanolgazdaságot, amelynek az a lényege, hogy a foszillis energiahordozókból nyert szén-dioxidot energiahordozóvá alakítják, mégpedig metanollá. Ezzel ellentétben az egész biodízel- és bioetanol-mánia az emberiség ellen való vétek, mert elvonja a legértékesebb dolgot: az élelmiszer-termelésre szánt földet – vélekedett a szakember. A gyártásának több hátulütője is van, ezért is inkább a metanolra kellene helyezni a hangsúlyt.

Magyarország ma számos olyan vívmányt tart a kezében, ami stratégiai tényező lehet, csak megfelelően kell tudni felismerni és támogatni – zárta szavait dr. Vedres András.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.