Vége a mellébeszélésnek, most az ultrákon a sor + Képek

Szurkolók nélkül nincs profi sport – hangoztatják nap mint nap sportvezetők, szakemberek. Ezerszeresen igaz az állítás a labdarúgással kapcsolatban. Éppen ezért tűnik bombahírnek a június elején elfogadott döntés: megalakult az MLSZ és a szurkolói csoportok közti kapcsolattartásért felelős Szurkolói Iroda.

Gabay Balázs
2011. 06. 17. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Etikus tévéközvetítések, szurkolói kártya bevezetése, nézőszámemelés, szakszerű biztonsági szolgálatok. Az iroda tíz alapvető célkitűzése között hosszú évek óta emlegetett „forró pontok” találhatók, amelyek többsége megoldatlan, sőt az utóbbi években nem is volt meg az akarat ezek kezelésére. Ez év februárjában sor került a Magyar Labdarúgás Fórumára, ahol úgy tűnt, átszakadt egy gát: a labdarúgó-szövetség és a hazai klubok szurkolói csoportjainak delegáltjai megkezdték az egyeztetéseket. Ekkor sokan csak legyintettek, mondván, volt már ilyen a történelemben, úgyis elsikkad ez is, mint a korábbi években bármi, ami a szurkolói igényekkel kapcsolatban felmerült. A kétkedőknek jókora csalódást jelenthetett a június elején tett bejelentés: megalakult a szurkolói csoportok és a Magyar Labdarúgó Szövetség közti kommunikációt szolgáló Szurkolói Iroda.

Még nem volt nagyobb akció

„Az ötlet alapját jelentő tervezet tulajdonképpen már benne volt a szövetség alapszabályában, azonban a konkrét döntés az újonnan felálló MLSZ-vezetés érdeme – adja meg a választ az iroda felállítását firtató kérdésünkre Borbély Zoltán, a szövetség jogi és sajtóirodájának vezetője. – Az iroda létrejötte eddig azért nem kapott hírverést, mert nem történt még olyan akció, amelyet érdemes lett volna nagy dobra verni. A szurkolói csoportok és az MLSZ közti párbeszéd a Magyar Labdarúgás Fórumán már elkezdődött, sőt az egyeztetés kiterjedt a labdarúgó-válogatottat mindenhová elkísérő csoportokra is, mint amilyen a Carpathian Brigade.”


Igen ám, csakhogy a hét nagyobb táboron túl (Újpest, Ferencváros, Diósgyőr, Videoton, Debrecen, Haladás, Zalaegerszeg) több csoport hiányzik a felsorolásból. A sajtófőnök elmondta, egyszerű a válasz: a nagyobb táborok nem szerettek volna csatlakozni a kezdeményezéshez. Az iroda megalakulásáról szóló júniusi közleményben kiemelték: a „kapocs” addig működik majd, amíg a felek biztosítottnak látják a szurkolói érdekképviseletet. Utóbbi mondat jól mutatja, semmiféle erőszakos „egyesítésről” nincs szó, amit Borbély Zoltán is megerősített.

Az ultrák maguk jelentkeztek

„A klubok szurkolói csoportjai önként választották meg küldöttjeiket, akik később leültek az MLSZ legfelsőbb vezetésével tárgyalni. Fontos leszögezni, hogy a szurkolói iroda nem az MLSZ része. Van egy megválasztott titkára, akihez bármilyen ügyben bátran fordulhatnak a csoportok. A szurkolói képviselet ezt követően bármelyik bizottságunkat felkeresheti, és megkezdődhetnek a konkrét egyeztetések.”


A sajtófőnöktől azt is szerettük volna megtudni, milyen előrelépésre lehet számítani a pirotechnika stadionon belüli használatában és a rendőrökkel való viszony rendezésében. Az egykori ügyész hangsúlyozta, ezek nem az MLSZ kompetenciájába tartozó kérdések, hiszen a jogszabályok rendezik őket. Miután a szövetség nem kodifikálhat, így nincs direkt beleszólása a jogszabályalkotásba. Egészen más a helyzet viszont a beléptetőrendszerekkel kapcsolatban. „Mi ezt inkább úgy hívjuk: »a szurkolói anonimitás felszámolása«. Ez természetesen lehet szurkolói kártyás rendszer, mint a Ferencvárosnál, vagy kamerás megoldás, mint a DVSC esetében. A cél az lenne, hogy a jegy megvásárlásával a szurkolók azonosíthatók legyenek. A kérdés itt válik kényessé. Magam is úgy gondolom, hogy az adatközlésnek célhoz kötöttnek kell lennie. A klubok pontosan látják, hogy szükség van a szurkolók azonosítására, és több helyen is tettek már komoly lépéseket.”

Az iroda a sporthuliganizmus elleni fellépésről szóló törvénnyel kapcsolatban is tett javaslatokat, ezáltal hozzájárulhat a rendőrségi és a sporttörvény módosításához is – veszi át a szót Mézesné Bán Zsuzsa. A Szurkolói Iroda titkára egy teljesen friss információt is megosztott az MNO-val: a hírekben csak szurkolói kártyaként emlegetett „azonosító” helyett egy klubkártyát kívánnak bevezetni, amelynek használata kedvezményekre jogosítja majd fel használóját, és személyes adatait sem szolgáltatja ki mindenkinek. – A stadion pénztárában ülő jegyárusok tehát nem férnek majd hozzá a személyes adatokhoz, ők csak azt látják, beléphet-e az illető a stadionba, vagy sem.

Nagy szó, hogy összefogtak

A táborok eleddig többnyire akkor zártak össze, ha nagyobb atrocitásról (dunaszerdahelyi rendőrroham) vagy hazánkba érkező külföldi huligánokkal szembeni fellépésről volt szó. Éppen ezért nagyon meg kell becsülni, hogy ezúttal a futball érdekében csaptak egymás tenyerébe. „A táborok delegáltjai titkos szavazáson adták le a voksokat, így kerültem az iroda elnöki székébe – mondja Őri Márk, a fehérvári Red Blue Devils tagja. – Fontos lépés lesz, hogy az MLSZ megkösse az együttműködési szerződést csoportok mögött álló szervezetekkel, de egyetlen csúcsszervet nem szeretnénk létrehozni. A demokratikus szellem megőrzése érdekében meg kívánjuk őrizni a csoportok függetlenségét – tette hozzá.

A pirotechnikai eszközök használatával kapcsolatban megjegyezte, sokan nem tudják, hogy a törvény nem tiltja azok használatát, ha viszont a stadionban előkerül a „fáklya”, azonnal jön a büntetés. „Nem a rendbontás a célunk, hanem a jó hangulat fokozása, a látványos nézőtér. Szeretnénk elérni, hogy ez hivatalosan se okozzon problémát.”


Őri azt is elmondta, az egyes táborok most dolgozzák ki a sporttörvényhez kapcsolódó észrevételeiket, mellyel a szurkolók is hozzájárulhatnának a hazai sport felemelkedéséhez. Ezt a jövő héten küldik majd el Bánki Eriknek, a parlament turisztikai és sportbizottság elnökének és Borbély Zoltánnak. „Meglátjuk, vevők lesznek-e rá.”

A kluboknak is érdeke a változás

A szurkolók többségének igényeit hosszú távon kielégítő megoldás máig nem született, azonban Borbély Zoltán is kiemelte: a jogszabályi felhatalmazás megvan. A szurkolók „láthatóvá tétele” hosszú évek óta napirenden van, azonban egyes stadionokban a raktárban porosodik a beléptetőrendszer, máshol a szurkolói kártya bevezetése tart távol tömegeket a mérkőzésektől. A szövetség természetesen nem kötelezheti az egyesületeket az anonimitás felszámolására, de mivel ez a kluboknak is érdeke, így valószínűleg már nem kell sokáig várni a változásra. A Szurkolói Iroda felállítása mindenesetre nagyban segítheti a szövetség, sőt adott esetben a rendőrség munkáját is. Nem mellesleg pedig jókora kődarab a hazai futball langyos állóvizében. Remélhetőleg a hullámok sem maradnak el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.