Veszélyben a kis egészségbiztosítási pénztárak

A Bild Zeitung egy csőd apropóján beszámol a kis pénztárak pénzügyi problémáiról. A Nachrichten TV arról tudósít, hogy a flamand függetlenségért küzdő Flamand Érdek párt vezető politikusait letartóztatták Brüsszelben.

2011. 06. 15. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bild Zeitung (bild.de)

A legnagyobb példányszámú német bulvárlapban a Kaotikus állapotok a City BKK-nál című cikk arról ír, hogy közel 20 egészségbiztosítási pénztár küzd súlyos pénzügyi problémákkal. A csődbe jutott City BKK-nak a többi egészségbiztosítási pénztár támogatására van szüksége, hogy a megválaszolatlan levélhegyeket feldolgozza. Hogy ezt megoldják, abban a héten a többi egészségbiztosítási pénztár 43 munkatársa segít. A csődbe jutott pénztár eddig a segítség minden formáját visszautasította.

„Június 30-ig el kell intézni a feldolgozatlan szolgáltatásigényléseket” – fogalmazott Oliver Reken, a pénztár elnökségi tagja. Az elnökség a munkatársak nagyfokú leterheltségével magyarázta az elintézetlen igénylések felhalmozódását. „Amennyiben a többi pénztár halogatás nélkül felvette volna a pácienseinket, akkor a probléma nem lett volna ilyen nagy” – mondta Reken. Amint a lap más egészségbiztosítási pénztárak szakértőitől megtudta, a City BKK-nál hetek óta összesen 10 000 szolgáltatásigénylés fekszik feldolgozatlanul. A probléma részben abból adódik, hogy egyes munkatársak felmondtak, mások beteget jelentettek.

Reken tájékoztatása szerint közel 100 ezren otthagyták az egykor közel 130 000 tagú City BKK-t és átléptek más pénztárakhoz. „Célunk, hogy minden ügyfél június 30-ig válasszon magának egy új pénztárat” – fogalmazott Reken. Azoknak a tagoknak, akik július elsejéig nem keresnek új pénztárat, sem kell aggódniuk a biztosítottsági védelmük miatt. „Megoldást találtunk arra, hogy a City BKK biztosítási kártyáit július elseje után is elfogadják” – nyilatkozta az egészségügyi pénztár elnökségi tagja. Ha akkor valaki orvoshoz megy, akkor a „City BKK felszámolótestület” fogja kifizetni a biztosítást. Ez a „testület” a csődbe jutott pénztár utódszervezete. Az utódszervezet később attól az egészségbiztosítási pénztártól szedi be a pénzt, ahová az egykori tag át fog lépni. „Egyetlen biztosítottnak sem kell attól tartania, hogy elmegy az orvoshoz és ott nem kezelik” – fogalmazott Reken.

Nachrichten TV (n-tv.de)

A német hírtelevízió „A flamand függetlenség utcája” – A politikusokat letartóztatták Brüsszelben című tudósításában a belga kormányválság legfrissebb történéseivel foglalkozik. Belgiumnak egy éve nincs kormánya.

A flamand nemzeti párt szerint ez azt bizonyítja, hogy az ország megbukott. Egyetlen alternatívának „egy független Flandria” létrehozását tarják. A flamand radikálisok több vezető politikusát egy – a belga kormányválsághoz kapcsolódó – betiltott brüsszeli tüntetés alkalmával megbilincselve vezették el. Bruno Valkeniers-t, a szélsőséges Flamand Érdek (Vlaams Belang) párt elnökét és Filip Dewinter frakcióvezetőt a belga kormány székhelyének közelében a rendőrség ellenállás nélkül letartóztatta. További párttagokat is bevittek a közeli rendőrőrsre. Dewinter korábban a kormány székhelye és a belga parlament melletti utcát szimbolikusan átkeresztelte a „Flamand szabadság utcájára”.

„Egy évvel a választások után világos, hogy Belgium kudarcot vallott és az egyetlen alternatíva a flamand függetlenség irányába történő elmozdulás” – nyilatkozta Dewinter. Azonban a „Flamand szabadság utcájában” a középületek miatt a politikai tüntetés tilos.

Hétfőn pontosan egy esztendeje, hogy Belgiumban az Yves Leterme vezette kormány bukása után új parlamentet választottak. Azonban a pártok eddig képtelenek voltak új koalíciós kormány megalakításáról megállapodni. A válság legfontosabb oka az, hogy állandósult a vita a két nagy népcsoport, a holland nyelvű flamandok és a francia nyelvű vallonok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.