Vissszatértek a keselyűk és a farkasok a Hortobágyra

Az őshonos magyar háziállatok mellett már farkasokkal és keselyűkkel is találkozhatnak a látogatók a Hortobágyon.

MNO
2011. 06. 04. 13:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi Gábor, a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) igazgatója azt mondta, hogy az utóbbiak is őshonosnak tekinthetők a pusztán, ugyanis a korábban ott vadon élő állatokat éppen az emberi civilizáció szorította ki a térségből. A HNP most 472 millió forintos beruházással – 89 százalékos európai uniós és 11 százalékos hazai társfinanszírozással – létrehozta a Hortobágyi Vadasparkot, ahol „pusztaszafari” keretében az ember megjelenése előtt, illetve a nemzeti parkban ma is vadon élő állatfajokat mutatnak be. Az érdeklődök a vadasparkban farkasok és keselyűk mellett Przewalski lovat, Heck marhát, sasokat és sakálokat is láthatnak – közölte Szilágyi Gábor.

A keselyűk bemutatásával a környezettudatosságot is szeretnék növelni, ugyanis ez a faj egyértelműen az emberi hatások miatt pusztult ki a területről, és szinte valamennyi európai élethelyéről. A szakember szerint ebben nagy szerepe volt a fajról kialakított negatív képnek, téves információknak, tudatlanságnak – emiatt irtották, ahol tudták. Elmondta azt is, hogy a hatékony védelmi erőfeszítéseknek köszönhetően Spanyolországban ma már ismét van jelentős keselyűállomány – onnan származik a Hortobágyra szállított 12 példány is.

Szilágyi Gábor tájékoztatása szerint a HNP malomházi területének egyedülálló adottságai tették lehetővé a szafarival kombinált turisztikai vadaspark kialakítását, amely Magyarországon unikális vonzerőt jelent. A fejlesztés során a haszonállatokat bemutató Hortobágyi Állatparktól induló 3,8 kilométer hosszú szilárd burkolatú turisztikai feltáró utat építettek a vadasparkhoz, hogy biztosítsák az időjárástól független megközelíthetőségét. Az út részét képezi a Hortobágy folyón átívelő híd, a járműveknek gépkocsitárolót, a vadállatoknak kifutót, a madaraknak röpdéket építettek – sorolta a beruházás részleteit Szilágyi Gábor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.