5000 méter mélyre merültek a kapszulában

Újabb mélységekbe merészkedett a kínai Csiaolong (Jiaolong) nevű merülőkabin legénysége, a legújabb rekordja: 5000 méter a tenger alatt – adta hírül a csütörtöki eseményt a kínai média.

MNO
2011. 07. 21. 7:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A China News Service tudósítása szerint Kína saját fejlesztésű emberes búvárjárművének merülésére a Csendes-óceán északkeleti részén került sor. A helyszínnek azért is van jelentősége, mert az átlagos óceánmélység 3682 méter.

Ez volt az első alkalom, hogy a Sárkány névre keresztelt szerkezettel sikerült 5000 méterre merülni. A kapszulában három tengerész tartózkodott. A legénység ötórás merülést, tengeri manővereket követően jutott öt kilométerrel a vízfelszín alá. A rekordot helyi idő szerint csütörtökön hajnali 3 órakor mérték.

A 8,2 méter hosszú, 22 tonnás Csiaolongot 7000 méter mélységre hitelesítették, és bár hasonló mélytengeri búvártechnológiával más országok is rendelkeznek, kínai állítás szerint a maga műfajában jelenleg ez a kapszula képes a legmélyebb tengeri merülésre. A merülőkabinok működtetéséhez szükség van egy másik támogató vízi járműre, és belsejében csak egy ember képes állni, társai görnyedt testtartásra kényszerülnek.

A Csiaolong tavaly nyáron a Dél-kínai-tengeren 17 alkalommal merült, és a legmélyebb szintje 3759 méteren volt. Az akkori híradások arról is beszámoltak, hogy a szerkezet fényképeket és videofelvételeket is küldött a bázisra, továbbá hogy meg nem nevezett helyen az egyik merülés során egy robotkar segítségével kitűzték a kínai nemzeti zászlót és a legendás sárkánypalota jelét a tengerfenéken.

Kína 2002-ben kezdte megépíteni a merülőkabint és annak anyahajóját, és hat évvel később készült el vele. A kutatásban és a kivitelezésben országszerte mintegy száz intézet és vállalat vett részt. A búvárjármű a természeti erőforrások békés, tudományos kutatását és hasznosítását szolgálja más fizikai, kémiai és biológiai kutatások mellett – állítják a kínai szakemberek.

A legfrissebb hírek arról számolnak be, hogy az újabb csúcsot követően a tudósok és a kabin legénysége megkezdi a felkészülést a 7000 méteres rekord jövő évre tervezett teljesítésére.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.