600 különleges növényfaj látható a Zirci Arborétumban

Uniós forrásból mintegy százmillió forintot nyert a Zirci Arborétum felújítására a Gyűjteményes növénykertek és védett történeti kertek megőrzése és helyreállítása című pályázaton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A 200 éves angolpark teljes rekonstrukciója a tervek szerint 2012 őszén fejeződik be.

MNO
2011. 07. 12. 14:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Selyem Anikó projektfelelős elmondta, hogy az arborétumban – amely hazánk legmagasabban fekvő élőfagyűjteménye – az elnyert összegből idén ősszel kezdik a növényzet átfogó helyreállítását. Az idős fák műszeres vizsgálatával konkrét kezelési terv készült, az északi bejárattól induló sétány kétszáz éves, kislevelű hársfasorának felújítása során 17 hársfát kell kivágni, helyükre 39 előnevelt csemetét ültetnek. A projekt része az odvas fák kezelése mellett a sérülések ápolása és az élősködő fagyöngy eltávolítása is.

Tájékoztatása szerint az angolpark stílusú arborétum helyreállításának műszaki elemei többségükben már elkészültek; kikotorták a több mint hatezer négyzetméteres tavat, s egy szakaszon elbontották kőből készült partfalát – természetközeli élőhely kialakítása céljából –, illetve a tóban építettek egy kis szigetet. A 18 hektáron elterülő védett park új kerítést kap, és kicseréltek két hidat.

A belső területek helyreállításával, a tisztások megnyitásával visszaadják az eredeti angolkert karakterét, és új fákat, cserjéket telepítenek – mondta a projektfelelős. Kiemelte, hogy az arborétumot kettészelő Cuha-patak mellett egy új, 500 négyzetméteres vizes élőhelyet hoznak létre, ahol a tájegységre jellemző lápos területek, kiszáradó láprétek jellegzetes növényeit mutatják be. A Zirci Arborétum a rekonstrukció alatt is folyamatosan látogatható.

A ciszterci rend által a 12. században létrehozott park legidősebb egyede a 400 éves öreg tölgy, de számos más különleges fa is látható. A kert, amelyben műemlék pavilon is áll, az ajánlott útvonal mentén közel 600 további különleges növényfajt ismertet meg a látogatókkal. A tavon úszkáló vadkacsákon kívül még sokféle madár figyelhető meg az ösvényeken sétálva. Az 1951 óta országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt álló növénykert kétéltű- és denevérfaunája is védett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.