A BL-t már megjárta, most a lilákért küzd az adjunktus + Képek

Eddig féltékeny volt az Újpest szurkolótáborára, július elejétől viszont értük is dolgozik Bartha Csaba, a DVSC-TEVA labdarúgócsapatának volt klubigazgatója. A korábbi sífutóbajnok változásokról beszélt, és azt is elmondta az MNO-nak, mi lehet a sikerhez vezető út a liláknál.<br /><br />

Gabay Balázs
2011. 07. 17. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

–Július 1-jével önt nevezték ki az Újpest labdarúgócsapata ügyvezető igazgatójának, azonban a Semmelweis Egyetemen is megtartotta adjunktusi állását. A politikában egyre nagyobb támadási felületet jelent az „álláshalmozás”. Mindkét megbízatását megfelelően tudja majd teljesíteni?
– Óriási megtiszteltetés ezen az egyetemen tanítani, hiszen a testnevelési és sporttudományi kar a hazai testkultúraképzés fellegvára. Már a debreceni sportigazgatóságom idején, de a mostani újpesti kinevezésemet követően is arra kért a dékán úr, hogy amennyiben lehetséges, tartsam meg az egyetemi óráimat. A debreceni időszakban nem tudtam ezt megoldani, fizetés nélküli szabadságon voltam. Az újpesti tulajdonosokkal történő egyeztetéseket követően kijelenthetem, hogy teljes mértékben el tudom majd látni mindkét feladatot. Az egyetemen maximálisan segítettek ebben, az óráimat is úgy alakították, hogy ne ütközzenek a hétvégi meccsidőpontokkal.

– A kinevezését követő egyik első interjújában hirtelen váltásról beszélt. Gyorsan kellett meghoznia a döntést, hogy elvállalja-e a munkát Újpesten?
– Egyszerű az oka: a bejelentett időponthoz képest viszonylag későn kaptam felkérést a pozícióra. Nem titok, két-három héttel ezelőtt ültem le beszélgetni az újpesti főtulajdonossal, Tolnai Sándorral. Elmondta, hogy pontosan miben vár fejlődést, miben kellene előrelépnie a klubnak. A döntést azért hoztam meg ilyen gyorsan, mert korrekt ajánlatot kaptam. Januárban, amikor Debrecenből eljöttem, leszögeztem, ha megfelelő ajánlat érkezik számomra, nem fogok hezitálni. A családom Budapesten lakik, az egyetemi munkám is ide köt, és egy rendkívül komoly hagyományokkal rendelkező klubtól érkezett a felkérés. Egyszóval nem volt akadálya a megegyezésnek.

– Miért távozott Debrecenből? Személyes problémák merültek fel, sportszakmai okai voltak, esetleg a kihívást nem érezte már megfelelőnek?
– Azt gondolom, hogy mindegy, hogy az ember melyik klubnál dolgozik, a tulajdonosi kör véleményét, kérését mindig tiszteletben kell tartani. Sok helyről hallottam, hogy összevesztem Szima Gáborral, meg hogy nézeteltérésem volt Herczeg Andrással. Nem tudok ilyenről beszámolni, sőt a távozásom óta hetente beszélünk telefonon, ha pedig van rá lehetőségünk, személyesen is találkozunk. Azért jöttem el Debrecenből, mert a tulajdonos az új szakmai stáb felállásával egy másik pozíciót szeretett volna felajánlani nekem. Az új stáb nagyon kevés információval rendelkezett a klub életéről, ez a pozíció pedig visszalépés lett volna számomra. Herczeg András mellett tudtam, hogy mit vállalok, az érkező menedzsmentet viszont nem ismertem, ezért távoztam Debrecenből.



– Melyek azok a tapasztalatok – a BL-, Európa-liga-szereplés alatt, gondolom, szép számmal sikerült gyűjtögetni –, melyeket Újpesten is biztosan tud majd hasznosítani?
– Ami pozitívumként jelent meg Debrecenben, azt mindet. Néhány napja érkeztem Újpestre, azóta nap mint nap 3-4 emberrel ülök le beszélgetni, lassan megismerem a pontos helyzetet. Sokan mondják, hogy a hazai klubokat nem kell összehasonlítani a külföldiekkel. Ezzel nem értek egyet, a hasznos információkat ugyanis át kell emelni a magyar labdarúgásba. Itthon sokan siránkoznak, másban keresik a hibát, ahelyett, hogy magukba néznének. A klubok menedzsmentjében és marketingtevékenységében kevés az önképzés. Jó, ha megvan a szakmai tudás, de ezt folyamatosan fejleszteni kell. Újpesten szerencsére nem ezek a viszonyok a jellemzők. Fiatal, törekvő, lendületes emberek dolgoznak a klubnál. A jelenlegi menedzsment 80 százalékban megfelel az elvárásaimnak. Lesznek olyanok, akiktől meg fogok válni. Amennyiben viszont lesz rá lehetőség, minőségi munkaerő is érkezhet. Látom ugyanis, hogy például a szervezési osztály néha megszakad a munkától. Azt a munkát, melyet a nagyobb európai kluboknál 25-30 ember végez el, nálunk 2-3. A szakmai stábot körülvevő fizikoterapeuta, masszőrök, dietetikus ugyan szintén magas szintű munkát végeznek, ők is kevesen vannak. Ha sikerül pluszforrásokat bevonni, akkor ezzel a problémával is meg tudunk majd birkózni. A cél az, hogy sikeresek legyünk. Ha gazdasági és sportszakmai eredményeink megfelelők lesznek, akkor az egész klub piacképesebb lesz. Újpesten nem csupán a sportszakmai sikereket tartjuk szem előtt, de a szponzorok, a szurkolók és a média kiszolgálásában is a maximumra törekszünk. Úgy látom, hogy Magyarországon van már erre példa, mi is ezt szeretnénk követni.

– Voltak meghatározott célok, melyeket kitűzött ön elé az újpesti vezetés? Esetleg ezeken felül is vannak személyes célkitűzései?
– Konkrét elvárás a tulajdonosi kör részéről nem volt. Eltekintenék a hangzatos, nagyképű kijelentésektől. Egyetlen triviális célt tűztünk ki: a kft.-nek normális gazdasági társaságként kell működnie. Az ésszerűség határán belül, a napi munkát 100 százalékosan ellenőrizve szeretnénk olyan sportszakmai eredményeket elérni, mely a kft. gazdasági helyzetén is képes majd javítani. Az Újpest az elmúlt időszakban sem szakmailag, sem pénzügyi téren nem tudott megfelelni a múltjából fakadó követelményeknek, ezen szeretnénk változtatni, és minden területen előrébb lépni.

– Ön korábban úgy fogalmazott, nem siránkozni kell, hanem dolgozni. Ha azonban az embernek nem érkezik meg a fizetése hónapról hónapra, könnyen elillanhat a motiváció.
– Ez tökéletesen igaz. Úgy vélem, hogy minden magyar klubnak volt már olyan periódusa, amikor nehézségekkel kellett megküzdenie. Korábban olyan hírek is napvilágot láttak, miszerint az Újpestnek APEH-tartozása is van. Ez meglehetősen furcsa feltételezés, hiszen ha ilyen problémával küzdenénk, nem kaphattuk volna meg a licencet, és nem indulhattunk volna a bajnokságban. Kijelenthetem, hogy Újpesten jelenleg nincsenek olyan gazdasági problémák, amelyek alapvetően befolyásolnák a kft. működését. Természetesen sokat kell dolgozni azért, hogy a klub alkalmazottai – a játékosok, a menedzsment, és mindenki, aki az Újpestért dolgozik – időben megkapja a fizetését. Azt nem tudom megígérni, hogy egyik napról a másikra gyökeres változást fogunk elérni, a célunk viszont az, hogy olyan arculatot alakítsunk ki az egyesületnél, amely vonzóvá teszi a klubot.



(Fotók: ujpestfc.hu)

– Az Újpest legnyíltabban vállalt célkitűzése a klub gazdasági stabilizálása. Milyen formában szeretnék ezt megvalósítani? Játékoseladással, esetleg új szponzorokat kívánnak bevonni? Van-e már valaki a láthatáron?
– Nem szívesen nyilatkoznék még arról, hogy milyen formában kívánjuk megerősíteni az Újpestet. Annyi bizonyos, ön is utalt rá, hogy a klub marketingtevékenysége jelenleg gyenge lábakon áll. Az infrastrukturális tevékenységek abszolút nincsenek kihasználva. A humán erőforrások egy része, mint például a játékosok munkaidőn túli szabadideje, szintén kihasználatlan. Ezeken a területeken gyökeres változásokat szeretnék elérni, mert úgy vélem, hogy szponzorainkat nem úgy szolgáljuk ki, ahogyan kellene. Az Újpestben hatalmas potenciál van, hiszen tele vagyunk fiatal játékosokkal. Itt nem pusztán az értékesítésre gondolok, hanem arra, hogy amennyiben az utánpótlás-válogatott futballistáinkat megfelelően be tudjuk építeni a csapatba, nem lesz szükség euró tíz-, százezrekért új játékosok igazolására. Ha olyan gazdasági körülményeket tudunk teremteni számukra, mely itt tartja őket, hosszú távon megoldódhatnak a problémáink.

– A lila-fehér fanatikusok 1998 óta áhítoznak a huszonegyedik bajnoki címre. Mi az üzenete a lelátó népének?
– Picit mindig féltékeny voltam az Újpest szurkolótáborára. Nem mintha a debreceniek ne lettek volna elég lelkesek, nem álltak volna a csapat mellett, de Újpesten hatalmas tömeg áll a klub mögött. Ennek a tömegnek meg is kell jelennie a meccseken, és nem csupán a nagy rangadókon. Arra kérem a szurkolókat, hogy minél nagyobb számban látogassanak ki a stadionba, és a helyszínen biztassák a csapatot. A másik hasonlóan fontos dolog: a mecénások, a szponzorok akkor tartanak szimpatikusnak egy klubot, ha nincsenek balhék, nincsenek verekedések a lelátón, ami gátolná a kft. megfelelő működését. Természetesen tudom azt, hogy a szurkolónak is egyetlen dolog számít, az eredményesség. Az egyetemi előadásokon is minden alkalommal elmondom, az élsportban egyetlen dolog számít csupán: a teljesítmény. Ezzel kezdtem az öltözőben is, és az első interjúmban is Újpesten. Mindent ennek kell alárendelni, és az eredmény sem marad majd el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.