A fél várost aláaknázták, bármikor levegőbe repülhet minden + Képek

A líbiai lázadók hétfőn bejelentették; hogy elfoglalták az ország keleti részében fekvő Brega olajkikötőt.

MNO
2011. 07. 18. 12:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Moamer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők nagy része nyugati irányban kivonult a városból, miután aláaknázták az olajipari létesítményeket. Samszeddín Abdel-Molah, a lázadók egyik szóvivője kijelentette, hogy a Kadhafihoz hű erők zöme a Bregától 50 kilométerre nyugatra fekvő Rász-el-Unúfba vonult vissza, a kőolajipari létesítmény területén pedig mintegy 150-200 kormánykatona maradt körülzárva.

„Elvágtuk az élelmiszer- és üzemanyag-utánpótlásukat” – mondta a szóvivő. „Csak idő kérdése, hogy ezt tudomásul vegyék, reméljük, nem kerül sor vérontásra” – tette hozzá. Ha a hír igaznak bizonyul, a Tripolitól 800 kilométerre keletre és a lázadók erősségétől, Bengázitól 240 kilométerre délnyugatra fekvő Brega bevétele jelentős győzelmet jelentene a lázadók számára, ugyanis az ország gazdasági jövője szempontjából létfontosságú létesítmények kerülnének a kezükre.

Az április óta a Kadhafihoz hű erők kezén lévő kikötővárosért folytatott csata csütörtökön kezdődött. A lázadók három irányból – északkeletről, keletről és délkeletről – támadtak, majd a város kapujához érkeztek, ahonnan pénteken vissza kellett vonulniuk, hogy a NATO bombázhassa a várost. Azóta folyamatosan nyomultak előre. A harcok során legalább tizenöt felkelő meghalt és 274 másik megsebesült. A felkelők előrenyomulását – elmondásuk szerint – több száz akna, illetve a város körül ásott, gyúlékony anyaggal megtöltött árkok felfedezése akadályozta. A kőolajipari létesítményeket láthatólag nem gyújtották fel, de aláaknázták.

A NATO közölte, hogy gépei tizenegy harci járművet és egy ellenőrző központot találtak el Brega körzetében. A város elfoglalása révén a felkelők biztosíthatnák üzemanyag-ellátásukat és újraindíthatnák a jelentős bevétellel járó kőolajexportot.

A líbiai NATO-műveleteket támogató nemzetközi összekötő csoport a múlt heti, isztambuli tanácskozáson Líbia „törvényes kormányzó hatóságaként” ismerte el az arab országbeli lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT), Oroszország azonban elhatárolódott a döntéstől. Kadhafi ezredes szombaton figyelmeztetett, hogy hívei sosem fogják hagyni „a NATO-vazallus árulók bandája kezén” a kőolajat. Az ország nyugati részében legalább 23 lázadó sebesült meg hétfőn a Kadhafihoz hű erőkkel Miszrátától mintegy 20 kilométerre vívott harcokban – közölték a felkelők. Szintén a felkelők szerint a Kadhafihoz hű erők Zelten központjában az állásaikat támadták. A NATO közölte, hogy egy radarantennát bombázott a főváros fő repülőterénél, amellyel a hadsereg a szövetséges harci gépek mozgását követi. Tripolitól délre a felek az állásaikat erősítették a hónap eleje óta tartó heves előrenyomulások után.

Elnökök tárgyaltak a helyzetről

David Cameron és Jacob Zuma hétfőn Pretoriában tárgyalt egymással, majd közös sajtóértekezletükön a brit politikus hangoztatta: a végső célról megegyezik a véleményük, Kadhafinak távoznia kell, hogy a líbiai nép maga dönthessen a jövőjéről. Ugyanakkor jelezte: nem titok, hogy a Líbiában zajló erőszakra adandó válasz módját illetően több kérdésben eltér az álláspontjuk. A brit kormányfő és a dél-afrikai elnök megállapította, hogy a líbiai helyzet megítélésében vannak ugyan nézeteltérések köztük, de a legfontosabb kérdésben egyetértenek: Moamer Kadhafinak távoznia kell a hatalomból.







(Fotók: Reuters)

Az EU növeli a nyomást

Az EU hétfőn megerősítette, hogy továbbra is eltökélt a civilek védelme mellett, és növeli a nyomást Moamer Kadhafi rezsimjére. A miniszterek ismét hangoztatták, hogy Kadhafi elvesztette minden legitimitását, és azonnal távoznia kell a hatalomból. Megerősítette az unió, hogy folytatja a humanitárius erőfeszítéseket, valamint a civil társadalom támogatását is. Az EU egy stabil, gazdaságilag virágzó, szuverén és demokratikus Líbia építését kívánja támogatni – fogalmazott a közlemény, megerősítve, hogy az átmenetet a helyi erőknek kell irányítaniuk.

A miniszterek ismét aláhúzták, hogy a bengázi ellenzék alakította Átmeneti Nemzeti Tanácsot legitim politikai tárgyalópartnernek tartják. Egyúttal felhívták a figyelmet a tanács pénzügyi nehézségeire, és jelezték, hogy szükség esetén akár a nemzetközi szankciók alkalmazása során befagyasztott líbiai javakból is készek segíteni ezen a problémán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.