A felszín alatt továbbra is izzanak az indulatok a szomszédban

Akár egyedül is kormányt alakíthatna Robert Fico Szlovákia volt kormányfője egy évvel a jobbközép kabinet hivatalba lépését követően, de a Slota vezette alakulattal biztosan meglenne a többsége. Északi szomszédunknál az elmúlt időszakban tompult az éles magyarellenesség, de a felszín alatt továbbra is izzanak az indulatok – erről már Öllős László beszélt az MNO-nak. Egyelőre nem várható a négypárti kormánykoalíció fölbomlása, de az ellentétek még most is túlságosan nagyok.

Kovács András
2011. 07. 31. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy évvel a legutóbbi szlovákiai parlamenti választásokat és a jobbközép Radicová-kormány megalakulását követően úgy tűnik nem sikerült a választókat meggyőzni arról, hogy érdemes volt leváltani a korábbi Robert Fico vezette kabinetet. A felmérések szerint az egykori vezető kormánypárt az Irány (Smer) akár egyedül is képes lenne megszerezni a 150 fős parlamenti mandátumok több mint felét. A mostani kormánypártok közül a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) 12,6, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 11,7, a Híd 6,9, míg a Szabadság és Szolidaritás (SaS) 6,1 százalékot érne el, ami annak tükrében, hogy a Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt 5,8 százalékon áll biztos Fico-győzelmet jelentene.

A közvélemény-kutatók között nagyrészt abban van vita, hogy a két magyar párt közül melyik jutna be a parlamentbe és hónapról-hónapra egymással ellentmondó adatokat közölnek. Legutóbb mind, a Hidat, mind a Magyar Koalíció Pártját az ötszázalékos küszöb fölött mérték, de biztosat csak a legközelebbi parlamenti választásokat követően lehet majd mondani.

A kormány népszerűségének a visszaesése annak fényében érdekesnek tekinthető, hogy Szlovákia gazdasága úgy tűnik kijött a recesszióból és az idei első negyedévben 4,5 százalékos bővülést mutatott a tavalyi azonos időszakhoz képest, valamint közel hétszeresére nőttek a végrehajtott közvetlen külföldi beruházások az idei első hat hónapban a tavalyi azonos időszakhoz képest.

Nagyon rossz a kormányon belüli viszony

A Smer fölényének az egyik oka, hogy a kabinet az elmúlt egy évben megszorító intézkedésekre kényszerült, de ez teljesen természetes egy politikai ciklus elején – mondta el lapunknak Öllős László politológus, egyetemi oktató. Véleménye szerint Fico pártjának az előretörését csak részben magyarázza a kormány tevékenysége, a legfőbb ok a koalíciós pártok közötti rossz viszony, mivel mind a pártok között, mind azokon belül jelentős ellentétek vannak.

Öllős hangsúlyozta, hogy belátható időn belül nem várható a kabinet bukása, mivel a négyfős többség egyelőre elegendőnek tűnik. Ráadásul az SNS-ből is kilépett két képviselő és mivel rajtuk múlhat egy előre hozott választás kiírása, abban ők jelenleg nem érdekeltek – mutatott rá a szakértő.

„Egy közép-európai értelemben vett jobbközép-kormányról beszélhetünk a Radicová-kabinet esetében”. A kormányon belül rengeteg az ideológiai és a személyi ellentét, amit jól mutat, hogy a KDH is többször az ellenzék irányába próbált nyitni, de retorikában nem tudták fölvenni a versenyt az SNS-el – mondta Öllős.

Újra felforrhatnak az indulatok

A magyarok helyzete kapcsán a politológus kijelentette, hogy sikerült tompítani az éles magyarellenességet, ami nagyrészt annak köszönhető, hogy a kabinet alapvetően nyugat-orientáltságú. Meciárék még az Európai Unión kívül, míg Ficóék a közösségen belül voltak inkább keleti irányultságúak – tette hozzá. Öllős szerint a mostani vezetés nem engedheti meg magának az éles magyarellenességet, de ennek ellenére az ország nyilvánosságán belül a hozzáállás nem változott. „A problémákat továbbra sem beszélték ki, és az inga visszafordulása esetén újra felforrhatnak az indulatok”.

Született egy felemás megoldás a nyelvtörvény esetében, nem lett hivatalos nyelv a magyar – mutatott rá a szakértő. Öllős arra is fölhívta a figyelmet, hogy attól, hogy egy településen 15 és 20 százalék közötti arányban élnek magyarok még nem fogja azt jelenteni, hogy magyarul írják ki a helységnevet. Kifejtette, hogy a törvényi szabályozás csak azt garantálja, hogy nem veszik le a magyar táblát abban az esetben, ha 20 százalék alá csökken a kisebbség aránya, de ha mondjuk 5-ről 16 százalékra növekszik, akkor csak a következő népszámlálás után kerülhet ki az adott kisebbség nyelvén a település neve a szlovák mellé.

Érdektelenségbe fulladt a népszavazás


A tavaly júniusi választásokat követően egyáltalán nem került nyugvópontra a felvidéki politikai élet, mivel szeptember 18-án ismételten az urnákhoz járulhattak az állampolgárok. A SaS által kezdeményezett népszavazáson többek között a kisebb parlamentről, a televíziós és rádiós díjak eltörléséről és az internetes szavazásról dönthettek. A szavazás érdektelenségbe fulladt, mivel az 50 százalékos szükséges részvételi aránytól messze elmaradva csupán 22,84 százaléknyian éltek állampolgári jogaikkal. Így teljesen mindegy volt, hogy a kérdésekben elsöprő többségben az igenek nyertek.

Javított az MKP

Hazánkhoz hasonlóan Szlovákiában is egy évben tartják a parlamenti és az önkormányzati választást, így november 27-én dönthettek a polgárok a helyi polgármesterekről és testületekről. A kormánykoalíció számára súlyos vereségnek számított, hogy Pozsonyban független politikus győzött és Kassán a Smer, a Híddal közösen nyert. A helyi testületekben már sokkal jobban szerepeltek a kormánypártok, de a független jelöltek mögött közvetlenül a Smer végzett. A magyar pártok közötti erőviszonyokban is elmozdulás történt, mivel míg a nyár elején az MKP kiesett és a Híd bejutott a parlamentbe, addig az önkormányzati megmérettetésen az MKP több mint ezer, míg a Híd csupán 908 mandátumot szerzett.

Radicová elhárította a katasztrófát?

A választási időszak lezárultát követően a kabinet a kampányok helyett könnyebben koncentrálhatott a kormányzásra. Radicovának kezelnie kellett a gazdasági válságot és újra lendületbe kellett hoznia az országot, valamint a kisebbségi kérdést és a kormányzás stabilitását is biztosítani kellett. A legnagyobb konfliktus a főügyész megválasztása körül alakult ki, de végül június 17-én sikerült ennek az ügynek a végére pontot tenni. Jozef Centés a kormányzó koalíció jelöltje volt, s a titkos szavazáson a teremben jelen lévő 80 képviselő közül 79-en támogatták, míg egy honatya tartózkodott. Ez is bizonyította, hogy a mély ellentétek ellenére a koalíció mégis egységes és egyelőre nem fenyeget annak felbomlása.

A miniszterelnök úgy értékelte az eltelt időszakot, hogy megakadályozta, hogy az országban katasztrófahelyzet álljon elő, s hogy Szlovákia elinduljon a csődbe jutott országok útján. A kormányfő kiemelte továbbá, hogy a válság ellenére növekszik a foglalkoztatottság, a növekedés az ipar területén a legnagyobb, amely köztudottan a gazdaság legnagyobb motorja. Mikulás Dzurinda külügyminiszter, korábban kétszer megválasztott miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy pártjának jellemző vonása a felelősségtudat volt, amely legfőképpen a Görögországnak nyújtott kölcsön kapcsán nyilvánult meg. Szerinte a meghozott intézkedések „az életminőség javulásához vezetnek, és Szlovákiát jobbá teszik”.

(MNO, MTI, kitekinto.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.