A hatalomátadásra tett alig burkolt utalást

Az észak-koreai hatalomátadásra tett alig burkolt utalást kedden egy kínai delegáció előtt a kelet-ázsiai sztálinista állam vezetője, Kim Dzsong Il.

MNO
2011. 07. 13. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kínai–észak-koreai viszony szoros marad, „bármennyi víz is folyik le a folyón, bármilyen sűrűn követi is egymást két nemzedék” – idézte a „népi demokratikus” Korea államfőjét kedd éjjel a KCNA állami hírügynökség.

Dél-koreai elemzők szerint Kim Dzsong Il ezzel arra utalt, hogy hamarosan átadja a hatalmat legkisebb fiának, Kim Dzsong Unnak, aki tagja volt a kínai delegációt fogadó észak-koreai küldöttségnek. A fiú ezután várhatóan még gyakrabban vesz majd részt diplomáciai találkozókon, hogy világosan látsszon, ő az örökös, és hogy tapasztalatra tegyen szert mint Észak-Korea jövőbeli vezetője – vélte Kim Jon Csul, a dél-koreai puszani egyetem kutatója.

A 28 éves Kim Dzsong Un szinte ismeretlen volt a világ számára egészen szeptember végéig, amikor először jelent meg a nyilvánosság előtt az észak-koreai állampárt rendkívüli gyűlésén. Négycsillagos tábornokká nevezték ki, beválasztották a párt központi bizottságába, a központi katonai bizottság alelnöke lett, és a KCNA állami hírügynökség első alkalommal tett közzé fényképet róla. Október elején, a Koreai Munkapárt alapításának 65. évfordulóján tartott katonai díszszemlén már a dísztribünön, apja mellett volt látható.

A világtól elzárt sztálinista országban ez lesz a második dinasztikus hatalomátadás; a jelenlegi vezető is apjától, az 1994-ben elhunyt Kim Ir Szentől vette át a hatalmat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.