A hitelminősítők felgyorsíthatják a válságot

Joseph Stiglitz, a 2001-es esztendő közgazdasági Nobel-díjasa az angolai fővárosban tartózkodik egy konferencián, ahol nyilatkozott a portugál hírügynökségnek is. Stiglitz szólt az euró jelenlegi válságáról, és értékelte a hitelminősítők tevékenységét is.

2011. 07. 16. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véleménye szerint ami most az euróval történik, az még nem jelenti az uniós valuta végét, de leszögezte, hogy a válság lezárása csakis a politikai akaraton múlik. Hozzátette: ha az EU nem nyújt segítséget a bajba került országoknak, akkor az euró biztos nem fog megmaradni. Stiglitz Luandában az egyik portugál hetilap és a portugál nyelvű országok külpolitikai folyóirata által rendezett konferencián vett részt, ahol a Világbank egykori alelnöke és Bill Clinton elnök (1993–2001) gazdasági főtanácsadója volt a fő előadó.

Az államadósság-válság kapcsán azt üzente az illetékeseknek, hogy ha nem dolgozzák ki az egész Európára érvényes, új növekedési stratégiát, a most alkalmazott megszorítási politika biztos nem fogja meghozni a kívánt eredményt. Megismételte a már többször kifejtett azon véleményét, hogy a megszorítópolitika csökkenti az adóbevételeket, ami értelemszerűen minden téren hiányhoz vezet, és természetesen kiváltja az emberek jogos elégedetlenségét.

Stiglitz nem hagyta szó nélkül a hitelminősítők eddigi tevékenységét sem, és hangsúlyozta, hogy alapvetően két nehézség korlátozza tevékenységük szavahihetőségét: működésük üzleti modellje és elemzőik „technikai képességei”. A modell már elavult, mert olyan személyek fizetnek az ügynökségeknek, akik a magánszektorban kapják a besorolásokat a hitelminősítőktől. Az ügynökségek tehát lekötelezve érzik magukat, és jobb minősítést adnak például bizonyos banktermékeknek.

Stiglitz megfogalmazta kételyeit is a hitelminősítést végző elemzők munkája kapcsán, és megsemmisítő véleményként közölte, hogy „értékeléseiknek rendszerint semmilyen tudományos alapjuk nincsen”. Sőt az ügynökségek története bővelkedik a negatív hatások előidézésében, tehát bizonytalansági tényezők is. Emlékeztette hallgatóságát az Egyesült Államokból kiinduló jelzáloghitel-válság előzményeire, amikor nagyon jó osztályzatokat adtak a jelzáloghiteleket nyújtó cégeknek. A technikai képességekre utaló megjegyzést minden bizonnyal most az a hét portugál bank fogadta elégtétellel, amely átment ugyan a pénteken közzétett megismételt stresszteszten, de az egyik amerikai hitelminősítő ügynökség, a Moody’s azonnal bóvli kategóriába sorolta őket.

(expresso.clix.pt, sol.pt, jornaldenegocios.pt – Portugália)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.