A kis- és középvállalkozások 30 százaléka javulást vár

Alig változtak a kis- és középvállalatoknak a következő fél évre szóló üzleti várakozásai, a Policy Agenda-Ipsos kutatása szerint ugyanis a március végén mért 50,2 százalékos mutató júniusra 50,4 százalékra emelkedett – közölte a Policy Agenda szerdán.

MNO
2011. 07. 06. 9:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 700 cég bevonásával készült felmérés szerint a magyar gazdaság kilátásait illetően a kkv-vezetők 30 százaléka javulást, 32 százalékuk romlást vár, és a maradék arra számít, hogy a magyar gazdaság helyzete nem változik. A kkv-k többsége, 62 százaléka nem számít arra, hogy a következő hat hónapban változik a likviditási helyzete. A válaszolók közel fele, 48 százaléka olyan nehézségekre számít a következő évben, ami megingathatja a cégének helyzetét, és leginkább a gazdasági környezet bizonytalanságaitól tartanak.

A kkv-vezetők több mint fele, 55 százaléka úgy véli, hogy kapacitásai megfelelnek a következő hat hónapban várható keresletnek, mindössze 6 százalék számol kapacitáshiánnyal, a többieknek a várakozások szerint felesleges kapacitásaik lesznek. A megkérdezettek szerint az elmúlt 12 hónapban a fogyasztói árak átlagosan 11 százalékkal emelkedtek, miközben értékesítési áraik 61 százalékban változatlanok maradtak. A válaszolók 24 százaléka átlagosan 10,2 százalékos áremelés érvényesítéséről számolt be, de az átlagot tekintve a vállalatvezetők „önbevallása” alapján a kkv-szektorban az értékesítési árak mindössze 0,5 százalékkal emelkedtek az elmúlt egy évben.

A családi vállalkozások – ötven százalékot meghaladó mértékben családi tulajdonban lévő cégek – konjunktúramutatója 51,3 százalék, kicsit magasabb a kkv-szektor 50,4 százalékánál. A családi vállalkozások az átlagosnál optimistábbak a bővítésük kilátásait tekintve, míg összességében hasonló a véleményük a kkv-vezetőkéhez. A vizsgálatot másodszorra végezte el a Policy Agenda – derül ki a kutatóintézet honlapjáról. A módszertanról szólva a honlapon az olvasható, hogy a kutatás a magyar kis- és középvállalatok, azaz a 10–249 alkalmazottat foglalkoztató cégek populációját reprezentálja méret – az alkalmazottak száma –, gazdasági ágazat és területi elhelyezkedés szerint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.