A legsúlyosabb bűnözők kapnák a legjobb bánásmódot

A Tages-Anzeiger tudósít arról a javaslatról, miszerint külön egészségügyi központokat hoznának létre homoszexuálisoknak. A Die Welt beszámol arról, hogy a tartományi tárcavezetők élesen bírálják a liberális berlini belügyminiszter asszony javaslatát. <br />

2011. 07. 22. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger – Tagesanzeiger.ch

A baloldali-liberális zürichi napilap Tényleg muszáj minden csoportnak saját egészségügyi központtal rendelkeznie? című cikkében foglalkozik egy új javaslattal. Homoszexuális férfiaknak egész Svájcban meg szeretnék teremteni a hozzáférés lehetőségét a kifejezetten számukra felállított egészségügyi központokhoz. A szövetségi egészségügyi hivatal (BAG) támogatja az erre vonatkozó magánkezdeményezéseket.

Genfben és Zürichben már léteznek homoszexuálisokra specializálódott rendelők, úgynevezett ellenőrzőpontok. Ott a férfiak a HIV-vel és egyéb szexuálisan terjedő betegségekkel kapcsolatban kérhetnek tanácsot, teszteltethetik magukat.

Az ellenőrzőpontok helyi kezdeményezésekre alapulnak. A genfi ötlet Hollandiából származott és a zürichi a genfi továbbfejlesztése volt.

A homoszexuális férfiak átlagosan több egészségügyi problémával küzdenek, mint heteroszexuális társaik. A negatív tendencia különösen megfogható a lelki egészség területén. A kutatási eredmények szerint a fiatal homoszexuálisok lényegesen gyakrabban követnek el öngyilkosságot.

Die Welt – Welt.de

A konzervatív német napilapban Bírálják a gyermekmolesztálók közérzetjavító programját című cikkében tudósít arról, hogy a legtöbb szakember elutasítja a liberális büntetőpolitikára vonatkozó javaslatokat.

A Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) szövetségi belügyminiszter büntetőjoggal kapcsolatos javaslatát illető bírálatok csak nem akarnak véget érni. Michael Neumann (SPD) hamburgi belügyi szenátor azzal vádolta a miniszter asszonyt, hogy asszonyok és gyermekek biztonságát kockáztatja. A szexuális bűnözőkkel kapcsolatos tapasztalatok azt mutatják, hogy a terápia az esetek jelentős részében semmilyen kedvező eredménnyel nem jár – nyilatkozta a szociáldemokrata politikus.

Joachim Herrmann (CSU) bajor belügyminiszter úgy nyilatkozott, nincs szükség közérzetjavító programra a nemi erőszakot elkövetők és a gyermekmolesztálók számára. Ezzel szemben a lakosság védelmének kell elsőbbséget élveznie. Boris Rhein (CDU) hesseni belügyminiszter óvott attól, hogy olyan alapszabályokat vezessenek be, mely különösen a gyermekek biztonságát veszélyeztetheti. Rainer Wendt, a német rendőrszakszervezet vezetője nem tartja kizártak, hogy a miniszteri javaslat fogolylázadásokhoz vezethetne. „A legsúlyosabb bűnözők kapnák a legjobb bánásmódot a börtönben. Ezt a többi bűnöző nem lenne hajlandó minden további nélkül tudomásul venni.”

A szövetségi alkotmánybíróság májusban a biztonsági őrizetben tartás minden szabályát hatályon kívül helyezte és előírta a törvényhozónak, hogy két éven belül alkosson új törvényeket. Leutheusser-Schnarrenberger a hét elején ismertette a tartományokkal reformjavaslatának sarokpontjait. Ebben mutatta be azt a hét alapelvet, amelynek alapján a biztonsági őrizetben tartás egész koncepcióját újraszabályoznák.

Ezen előírások között szerepel, hogy az érintetteknek olyan körülményeket kell biztosítani, hogy az általános létviszonyokhoz a leginkább hasonlítson. Ezenfelül még a börtönbüntetés alatt a leendő biztonsági őrizeteseket is intenzív gondozásban kell részesíteni. Ráadásul mindent el kell követni, hogy az elítélt veszélyességét csökkentsék – áll a miniszter asszony javaslatai között. Amennyiben ez utóbbi elmarad, az érintett nem ítélhető biztonsági őrizetre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.