A miniszter szerkeszt

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számol be, hogy miként kívánt beavatkozni a legfontosabb tartományi lapok szerkesztésébe Mecklenburg-Előpomeránia szociális minisztere. A Der Spiegel azokról a vitákról tudósít, melyek a Kohl családról megjelent könyvek kapcsán a német sajtóban zajlanak.

2011. 07. 12. 7:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív német napilapban Frank Pergande Egy erkölcstelen ajánlat? című, schwerini keltezésű cikkében tudósít a mecklenburgi szociális miniszter félresikerült reklámakciójáról. A három nagy, piacvezető tartományi lap az egykori állampárt járási orgánumaiból alakult, s ma Schweriner Volkszeitung, az Ostsee-Zeitung és a Nordkurier névre hallgatnak.

Bár az olvasottságuk folyamatosan zuhan, még mindig sok embert tudnak elérni. Ezért a főszerkesztők áprilisban levelet kaptak Manuela Schwesig (SPD) tartományi szociális minisztertől, aki kétoldalas levélben arra tett javaslatot, hogy készítsenek elő egy cikksorozatot a gyermekvédelemről. Az első levelet követte egy második, mert elfelejtették mellékelni az előkészített jó tanácsokat. A javaslatlista 25 gyermekvédelmi ötletet tartalmazott. Schwesig levelében azt írta: Kívánatos lenne, ha körülbelül hat hónapos időre – például kéthetente – cikkek jelennének meg ebben a kérdésben. A szerkesztőségek visszautasították ezt a javaslatot. A Spiegel legfrissebb száma Egy kosár a partvidéki Barbinak gonoszkodó címmel tudósított az ügyről. Nyilvánvaló, hogy a schwerini minisztériumnak is feltűnt, a miniszter asszony túl messze ment.

Szeptember 4-én tartományi választásokat tartanak Mecklenburg-Előpomerániában. Schwesig, aki egyúttal az SPD országos alelnöke, szeretne tartományi gyűlési mandátumhoz jutni. Azonban, úgy tűnik, nem eléggé ismert a tartományban, mint amennyire azt elképzelte. Időközben államtitkára, Nikolaus Voss (SPD) válságmenedzserként tevékenykedik. Michael Seidel, a Nordkurier főszerkesztőjének beszámolója szerint sajnálkozásának adott hangot, hogy nem volt alkalma a szerencsétlen levelet megakadályozni.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali-liberális hírmagazinban Severin Weiland Kohl bizalmasa indiszkrécióról panaszkodik című cikkében foglalkozik az egykori kancellár magánéletéről írt könyv fogadtatásáról. Bár 13 éve már nem kancellár, de töretlen az érdeklődés Helmut Kohl után. Most két könyv vezeti a németországi bestseller listákat, az egyik első feleségéről, Hanneloréról szól, a másik pedig az idősebb fiú írása a családról, Walter Kohl könyvet írt az apjához fűződő nehéz viszonyáról. Míg Heribert Schwan Hannelore Kohl – egy német élet címmel a tíz évvel ezelőtt öngyilkosságba menekült kancellárfeleség portréját rajzolja fel.

Mindkét kötet egy közös vonással bír, kevéssé hízelgő képet rajzol a volt kancellár családjáról. A német közvélemény immár nyomon követheti, milyen rossz a kapcsolat Walter Kohl és a volt kancellár második felesége, Maike Richter-Kohl között. Vagy éppen arról értesülhettek, hogy a speyeri dómban legutóbb Hannelore Kohlért bemutatott gyászmisén tele volt a hatalmas templom, az első padban a fiúk ültek. Egyedül a volt kancellár hiányzott, ami újabb tápot adott a találgatásoknak.

A 81 éves Helmut Kohl kénytelen megélni, hogy legszűkebb családi eseményeiről tudósítanak. Egykori harcostársai ezt rossz szájízzel figyelik. Walter Kohl nem várta meg – ellentétben a politikus apjáról szintén igen élesen fogalmazó Lars Brandttal – a volt kancellár halálát, hogy annak szennyesét kiteregesse. Walter Kohl ugyanakkor könyvében nem leszámolást lát, hanem egy lépést az apjával történő kibékülés irányába.

Kohl fiának könyvét a kiadó adatai szerint januári megjelenése óta 200 ezer példányban adták el. Schwan alig három hete megjelent könyvéből már 160 ezer fogyott el, s a bestseller listák első helyén tanyázik. A CDU-ban sokak számára a könyvek egyszerűen tabudöntésnek számítanak. Ilyen például Willy Wimmer államtitkár a honvédelmi minisztériumból, aki már akkor is képviselő volt, amikor Kohl frakcióvezetőként tevékenykedett (1982 előtt – a szerk.). Ezért annál is inkább felháborítják a könyvek. Wimmer ez ügyben egy „görög tragédiáról” beszél, ami most játszódik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.