A németek azon vitáznak, csatlakozni akarnak-e a törökök

A teljes jogú uniós tagság helyett mindenekelőtt szorosabb kül- és energiapolitikai koordinációt ajánl Törökországnak Angela Merkel német kancellár pártja.

MNO
2011. 07. 06. 7:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erről a konzervatív Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) külpolitikai szóvivője nyilatkozott kedden, hangsúlyozva, hogy a CDU és a kisebbik keresztény párt, a CSU nem támogatja Ankara európai uniós tagságát. Philipp Missfelder a Süddeutsche Zeitung című lapnak elismerte, hogy a német konzervatív pártok által Törökországnak eddig javasolt megkülönböztetett partneri viszony Ankarában elutasításra talált. „Ezért új modellt kell kitalálnunk” – fogalmazott a szakértő. Az ügy pikantériája: Guido Westerwelle külügyminiszter, a kisebbik koalíciós partner liberális FDP korábbi elnöke a hét elején Törökország teljes jogú csatlakozását sürgette. A CDU külpolitikai szóvivője lehetséges új modellként említette a szorosabb kül- és energiapolitikai koordinációt. Ennek kapcsán arra utalt, hogy Törökország fontos tranzitállam.

A konzervatívok álláspontját tolmácsoló Messfelder szerint mindezt alátámaszthatja, hogy – mint fogalmazott – megváltoztak a török külpolitika prioritásai. „Törökország immár nem feltétlenül törekszik az EU-tagságra” – ítélte meg a szóvivő, aki szerint Ankara a jövőben „klasszikus közvetítői szerepet” kíván betölteni.

Mindezzel szemben áll a koalíciós partner Szabad Demokrata Párt álláspontja, amelyet Westerwelle külügyminiszter hét eleji interjújában is megerősített. A miniszter Törökország európai uniós csatlakozása mellett foglalt állást, hangoztatva: Ankara joggal számít arra, hogy egy olyan tárgyalási folyamat részese lesz, amelynek sikere esetén az Európai Unió tagállama lehet – szögezte le a külügyminiszter. Westerwelle úgy vélte: nagy a veszélye annak, hogy Törökország más szövetségeseket keres akkor, ha az Európai Unió részéről állandó elutasításra talál. A külügyminiszter figyelmeztetett annak elkerülésére, hogy egyes tagállamok belpolitikai megfontolásokból igyekezzenek Ankarát távol tartani. Szakértők szerint ez a kijelentés a CDU és a CSU álláspontjának közvetett, de egyértelmű bírálata volt. A közelmúltban végzett felmérések szerint a német lakosság többsége a török uniós csatlakozás ellen van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.