A nyári szabadság miatt Olaszország zárva

A SonntagsZeitung beszámol arról, hogy majd két hónapra leáll a svájci menekültek kitoloncolása az olasz hivatalnokok szabadságolása miatt. A Die Welt szerint döntően politikai okai vannak, ha Németországban is égbe szöknek a közösségi beruházások árai.

2011. 07. 25. 11:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

SonntagsZeitung (sonntagszetung.ch)

A liberális zürichi vasárnapi napilapban Daniel Gaus Akadályozzák a menekültek kitoloncolását című cikkében tudósít a legfrissebb olasz–svájci vitáról. Olaszország gyakorlatilag leállította a menekültkérdésben az együttműködést. A kantonok bevándorlási hivatalainak munkatársai arról tudósítottak, hogy egy ideje képtelenek megszervezni a kitoloncolásokat, mert az olasz kollégák szabadságra mentek. Már korábbi években is az olasz közigazgatási gépezet nyaranta még inkább lelassult, ez azonban az idén különösen súlyos következményekkel jár, mert észak-afrikai menekültek százait kellene kitoloncolni, mivel a dublini megállapodás szerint az eljárást ott kellene lefolytatni. Az idei első félévben Svájc 1003 menekültkérőt toloncolt át Olaszországba.

A Szövetségi Migrációs Hivatal (BFM) statisztikái szerint június végén közel 1000 ügy volt függőben, és a számuk egyre gyarapszik. A kantonok számára ez azzal a következménnyel jár, hogy a kiutasítandó személyeket szabadon kell bocsátani, vagy egyáltalán nem vesznek senkit őrizetbe, mert nincs elegendő rendelkezésre álló börtön – fogalmazott Heinz Brand, a graubündeni bevándorlási hivatal vezetője és a Kantonok Bevándorlási Hivatala Egyesületének (VKM) elnöke.

A BFM nem látja ilyen tragikusan a helyzetet. Joachim Gross, a szervezet szóvivője úgy fogalmaz, igazán augusztus 8-a és 20-a között szünetel a kitoloncolás. Ugyanakkor számos bevándorlási tisztviselő megerősítette Brand véleményét a majd két hónapos kitoloncolási szünetről. Ők azt hangsúlyozzák, hogy maga az az együttműködés – amit a BFM „megszokott keretek” között zajlónak nevez – is tarthatatlan. Brand elmondta: „Az így keletkező torlódást igen lassan lehet csak leépíteni. Az olaszok naponta átlagban csak öt kiutasítandó személyt hajlandók befogadni.”

Karin Keller-Sutter, St. Gallen kanton igazságügy- és rendőrminisztere, a Kantonok Igazságügyi és Rendőrminiszterei Konferenciájának elnöke felszólította a szövetségi kormányt, hogy tárgyalásokat kell kezdeményeznie Olaszországgal. Azért, hogy a dublini rendszert hatékonyabban lehessen működtetni, Olaszországnak növelnie kell a napi átvétel mennyiségét.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív német napilapban Manuel Bewarder Pénzszórás a Németország nevű építkezésen című cikkében tudósít a nagyberuházásokkal kapcsolatos költségrobbanások okairól. Skandináv kutatók néhány évvel ezelőtt 258, az elmúlt évtizedben megvalósult nagyberuházás költségmódosulását vizsgálták a Föld számos országában. Az eredmény: az esetek 90 százalékában a költségek meghaladták az első becsléseket. Hasonló eredményre jutott Werner Rothengatter, a karlsruhei Technikai Intézet időközben nyugalmazott munkatársa is. Angol és svéd kollégáival elkészített elemzése szerit az első költségbecslést átlagosan még egyszer 50 százalékkal meg kell emelni, hogy közelebb jussunk a valódi végszámlához.

A költségrobbanás egyik oka a politika működése. Az építkezés tervezési szakaszában gyakran a legfontosabb egy-egy presztízsberuházás keresztülerőltetése. Itt a magas kölstégek csak zavaróak lennének, ezért szívesen dolgoznak elég pontatlan számokkal. Gerd-Axel Ahrens közlekedési és infrastruktúrakutató a drezdai műszaki egyetemen úgy fogalmazott: „Az ilyen projekteket politikai alapon kell eldönteni. A döntéshozó testületek hozzájárulását inkább a költségek alulbecslésével, mint túlbecslésével lehet elérni.” A költségek emelkedésének lehetőségéről inkább hallgatnak. Ez érvényes éppen úgy a polgármesterekre, a hatóságokra, mint a kormányokra. Ez viszont azt is világossá teszi, hogy valójában nem beszélhetünk költségrobbanásról. Az árakat gyakran rosszul számítják ki. Ebben az a legnagyobb probléma, hogy alacsony árról beszélnek a nyilvánosság előtt és amikor az elképzelésről szavaznak. Mikor végül, néhány év múlva a költségek átütik a plafont, akkor legtöbbször már nem annak kell magyarázkodnia, aki az egész építkezést elindította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.