A szegény németek nem bírják az árversenyt

A Neue Zürcher Zeitung beszámol a német–svájci határon a termőföldek kérdésében kialakult árversenyről. A Die Presse beszámol arról, hogy az unió igazságügyi biztosa élesen bírálta az osztrák kormány eljárását egy feltételezett háborús bűnös ügyében.

2011. 07. 27. 11:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Neue Zürcher Zeitung – nzz.ch

A zürichi napilapban Andrea Kucera „A vesztesek mindig a németek” című, stühlingeni keltezésű cikkében tudósít a svájci gazdák nyerészkedéséről.

Michael Martin nem kívánt újra a kérdésről beszélni, miután a közelmúltban egy szaklapban már részletesen beszélt a német–svájci határ mezőgazdasági problémáiról. A Badeni Mezőgazdasági Szervezet waldshuti járási ügyvezetője végül mégis kötélnek állt. Mert addig, amíg hetente kénytelen meghallgatni a német gazdák panaszait, akik úgy érzik, egyre inkább lemaradnak svájci kollégáikkal szemben, tovább folytatja sajtókampányát. Végül is csak a média segítségével tudja cselekvésre kényszeríteni a politikát, hogy végre elfogadható megoldást találjon.

A svájci határ mellett fekvő területekkel rendelkező német gazdák problémái egy 1958-as megállapodásra vezethetők vissza. Abban az szerepel, hogy a határ két oldalán, attól 10 km-re élők mezőgazdasági termékeket hozhatnak be vámmentesen.

Ez tette lehetővé, hogy a határ mentén fekvő kantonokban élő, különösen a schaffhauseni gazdák dél-németországi földeket műveljenek. Egyrészről az olcsó németországi bérleti díjakból és beszerzési árakból profitálnak, másrészt a svájci piacon lényegesen drágábban tudják eladni a termékeket.

Az elmúlt években folyamatosan nő a svájci gazdák által művelt németországi területek nagysága. A termőföldért folyó küzdelemben „mindig a német a vesztes”. Ugyanis azzal az árral, amit a svájciak képesek megfizetni, képtelenek versenybe szállni.

Wilfried Kaiser stühlingeni gazda, aki nyolc kilométerre lakik a határtól, szerette volna négy hektárral bővíteni birtokát. Végül a tulajdonos olyan árat kért, amit csak a svájci konkurens tudott megfizetni. S Kaiser hiába pereskedett, az EU és Bern között megkötött megállapodás óta a svájciak is egyenrangúnak számítanak. Így a német bíróságok végül is a svájcit részesítették előnyben, a németeket helyzetbe hozni hivatott törvény ellenére.

Die Presse – diepresse.com

Az osztrák napilap KGB-botrány: az uniós bizottság nekimegy Ausztriának című cikkében ismerteti Viviane Reding biztos álláspontját a háborús bűnös orosz állampolgárral szemben. (Az előzményekről lásd a július 21-i lapszemlét – a szerk.) Az unió igazságügyi biztosa élesen bírálta az osztrák hatóságok Litvániával szembeni eljárását a háborús bűnökkel vádolt Mihail Golovatov volt KGB-s tiszttel szemben. „Én személyesen csalódtam az osztrák eljárásmódban. Az osztrák hatóságok a Golovatov-ügyben nem szereztek dicsőséget” – fogalmazott kedden Reding.

Példátlan eset, hogy az ügyet az uniós igazságügy-miniszterek találkozóján meg kellett vitatni. „Némileg meglep, hogy az osztrák fél azt állítja a sajtóban, hogy a bizottság igazat adott a kérdésben Ausztriának. Egyáltalán nem ez a helyzet” – hangsúlyozta Reding.

Peter Puller, az igazságügy-minisztérium szóvivője azonban hangsúlyozta: az osztrák döntés – Golovatov szabadon bocsátása (a szerk.) – jogilag korrekt, de politikailag kérdéses.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.