A zene segíthet a két Koreának?

Korea-közi zenekar megteremtésén fáradozik Charles Dutoit, a Philadelphiai Filharmonikusok zeneigazgatója.

MNO
2011. 07. 31. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svájci karmester régi jó barátja volt Iszong Jun bebörtönzött dél-koreai zeneszerzőnek. Jun az 1960-as évek végén vált világhírűvé, amikor egy engedély nélküli észak-koreai látogatása után dél-koreai ügynökök elrabolták őt Németországban. Hazájában életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, de a nemzetközi tiltakozás hatására két év múlva szabadon engedték, és Németországba utazhatott.

Tizenhat évvel Jun halála után a 75 éves Dutoit azon fáradozik, hogy megvalósítsa a barátja által inspirált álmot, létrehozzon egy zenekart észak-és dél-koreai fiatalokból. A svájci karmester június végén tárgyalásokat folytatott Észak-Koreában, ahol a kulturális illetékesek támogatták ötletét. Dél-Korea jelezte, hajlandó mérlegelni a tervet.

Dutoit azt reméli, hogy augusztus 15-én megtarthatják az első ilyen koncertet, a Japán gyarmati uralom alóli 1945-ös felszabadulás évfordulójához időzítve. Közel hatvan évvel a törékeny fegyverszünettel véget ért koreai háború után a kettészakított Korea gyakorlatilag továbbra is hadban áll egymással. Elemzők szerint egyik fél sem tudna visszautasítani egy nem koreai szervezésű, politikailag semleges eseményt. „50-50 százalék az esély arra, hogy a zenekar tervét megvalósítják” – nyilatkozta a dél-koreai Szedzsong Intézet egyik elemzője.

Dutoit, aki észak-koreai látogatása során vezényelte az ottani állami szimfonikusokat, elmondta, a zenekar tagjaitól vett könnyes szemű repülőtéri búcsú további lökést adott terve megvalósításához. „Ez a tapasztalat gondolkoztatott el arról, milyen nagyszerű lenne néhány apró kalanddal és zenével átlépni az összes gondon. A zene segítségével kell összehoznom ezeket az embereket, elérni azt, hogy megértőbbek legyenek egymás iránt” – hangoztatta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.