Akár ezer évig élhetnek az emberek?

A brazil Estadao de Sao Paulo közölte a cikket egy brit tudós azon állításáról, amelynek alapján ki meri jelentetni, hogy már él az az ember, aki akár 150 évig élhet. Sőt húsz éven belül szerinte már az az embertársunk is megszületik, aki bibliai kort, ezer évet is megérhet.

2011. 07. 05. 20:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 48 éves biomedikus és gerontológus Aubrey David Nicholas Jasper de Grey egy olyan kutatóintézet vezetője, amely azt vizsgálja, hogyan lehet kitolni minél tovább az emberi élet végső határait. Ő úgy számol, hogy még az ő életében el lehet érni azokat az eszközöket, amelyekkel meg lehet „gyógyítani” az öregséget. Vagyis kiküszöbölni az életkorral együtt járó betegségeket, és akár a végtelenségig meghosszabbítani az emberi életet. Számításai szerint 50 százalékos az esélye annak, hogy a következő mintegy 25 évben az orvosok teljesen ellenőrzésük alá tudják vonni az öregedési folyamatot. De Grey az egyik tudományos akadémiának megfelelő Britain’s Royal Institute-ban tartott előadása előtt tett nyilatkozott mindenképpen nagy feltűnést keltő állításairól.

A „döntő” szón azt értem – mondta De Grey –, hogy ellenőrzésünk alatt tartjuk a ma ismert fertőző betegségek többségét. Csak Japánban több mint 44 ezer a száz éven felüliek száma, és nemrég a legidősebb ember is már 122 éves volt. Még nem tudni, hogyan alakul az életkor meghosszabbodása, de jelenleg közel évi három hónappal kitolódik, és szakértők becslései szerint 2030-ban a száz évnél idősebbek száma már eléri az egymilliót is. Néhány kutató viszont a fejlett országokban járványszerűen terjedő elhízás miatt módosítaná az életkor meghosszabbításának becsvágyó várakozásait.

Egy amerikai intézet (Masssachusettsi Technológiai Intézet – MIT) nevetségessé akarja tenni De Grey kutatását, és 2005-ben húszezer dollárt ajánlott annak a molekuláris biológusnak, aki bebizonyítja, hogy tévesek a brit tudós állításai. A MIT egyszerűen áltudósnak tartja a brit gerontológust.

(estadao.com.br)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.