Annyi az esély rá, mint a magyar narancsra + Képek

Helyes irányba mozdult el a magyar labdarúgás – olvasható egy frissen napvilágot látott elemzésben. A méretes tasli erejével lecsapódó kijelentésre a tanulmányt nyilvánosság elé táró Muszbek Mihály sportközgazdásznál kerestük a magyarázatot.<br /><br />

Gabay Balázs
2011. 07. 10. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgást félévente nagyító alá vevők könnyedén levonhatták a következtetést a 2010/2011-es szezon végén: a mi kis focink újra lépett egyet lefelé. A stadionok nézőszámátlaga 2800 fő alá esett, a nagyobb klubok néhány tízmilliós, olykor milliárdos adósságot görgetnek maguk előtt, a csúszó fizetések már szinte szóra sem érdemesek. A másodosztályban már most több gárdát találunk, mely nem fog tudni elindulni a következő szezonban, a többiek jórészt a túlélésért küzdenek. Ebből a sártengerből pálmafás, fehér homokos szigetként emelkedik ki a nagyító, mely sportgazdasági, sportszakmai kritériumok mentén, a számok nyelvére bontva ad képet a hazai labdarúgás aktuális állapotáról.

„Természetesen ez az elemzés sem titkolja a negatívumokat: futballistáink értéke alapján a 37. helyet foglaljuk el a kontinens országai között, a jegybevételből származó források alig jelennek meg a pozitív oldalon, a játékosok hivatalos nyilvántartása pedig rendkívül gyenge lábakon áll – sorolja az árnyas oldalt Muszbek Mihály. – A klubok mintegy 4 millió euróért vásároltak játékosokat, Magyarországról viszont csupán 3 millióért adtak el focistákat. Mindezek ellenére szigorúan a számok nyelvén enyhe előrelépés következett be a magyar labdarúgásban. Az egyesületek gazdaságilag stabilabbak lettek, kevesebb idegenlégiós játszik az élvonalban és sokkal több hazai fiatalt vetnek be a csapatok. A kép tehát igen vegyes.”



Nem kell ide rózsaszín lufi

A közgazdász nem kertelt sokat, véleménye szerint a jelen helyzetben nem érdemes hiú ábrándokat kergetni, még nagyobbra pumpálni a rózsaszín lufit. – Egyelőre az európai középmezőny alsó felét célozhatják meg csapataink, ide öt éven belül lehet esélye felzárkózni az ügyesen gazdálkodóknak. A Bajnokok Ligájába jutás – hiába a Debrecen álomszereplése – viszont csupán dédelgetett illúzió, mint ahogyan a vb-re, Európa-bajnokságra kikerülő magyar válogatott is puszta vízió. Nem érdemes olyan álomba ringatni magunkat, melyből keserűen ébredünk. El kell fogadnia mindenkinek, hogy a magyar bajnokság szerepe jelenleg a játékosnevelésben, -eladásban és a szerény színvonalú belföldi szórakoztatásban merül ki.

A tanulmány egyik szakasza a profitot termelő, stabil hátterű klubokat is felsorolja, itt pedig legnagyobb meglepetésünkre a Pápa és a Debrecen mellett a másodosztályba zuhanó MTK neve is olvasható. „A kék-fehérek mérlege 800 millió forintos pluszt mutat az utóbbi két évet tekintve, így hiába húzta meg korábban a nadrágszíjat Várszegi Gábor, az MTK továbbra is stabil háttérrel rendelkezik. Az agárdi akadémiáról sorra adják el a tehetségeket, ezáltal pedig nagyszerű jövőképpel bír a klub.”

Olyan ez, mint a magyar narancs

Miután a Magyar Labdarúgó Szövetség néhány éven belül szeretné elérni az élvonalbeli meccseken a tízezres átlagnézőszámot, megkérdeztük Muszbek Mihályt, van-e realitása a merész célkitűzésnek. – Nagyjából annyi a remény erre, mint a magyar narancstermelés felvirágoztatására – fagyasztotta a mosolyt az arcunkra a szakember. – Sajnos ez nem egy olyan dolog, ami parancsra működik. Az az igazság, hogy a mai futballban természetesen nagyon fontos, hogy sok néző előtt játszanak a csapatok, azonban az igazán fontos az, hogy a televízió adja a meccset. Minden ezen áll vagy bukik, mert a klubok is ettől válhatnak piacképessé. A lelátó adja a hangulatot, a televízió pedig hozza a szponzorokat.



Ahogy a sportközgazdász korábban említette, a célkeresztben az európai középmezőny alsó fele, no de milyen példát kellene ehhez követni? Melyek azok az országok, melyekhez reálisan nézve felnőhetünk? – Említhetem Szerbiát, Horvátországot, de akár Belgiumot is – sorolja Muszbek –, ezekben a bajnokságokban általában két kiemelkedő csapat küzd a bajnoki címért, a többiek statisztálnak, olykor-olykor megcibálják az oroszlán bajszát. A játékosnevelés terén viszont remekül állnak, sőt gyakran a nemzeti csapat is kiemelkedően szerepel. Utóbbira rátérve, úgy gondolom, hogy a magyar válogatott 55. helye a ranglistán túlértékelt, hiszen a sportszakma és a sportgazdaság szinte minden szegmensében hátrébb foglalunk helyet. A számok nyelvén szólva: az angol élvonalbeli Aston Villa büdzséjének mindössze 30 százalékát teszi ki a magyar bajnokság klubjainak összköltségvetése. Amíg a hazai NB I-es találkozók tévés jogdíja egymilliárd forint, addig az Aston Villa szezonbeli meccseié 17 milliárd. Hogy valami pozitívat is hagyjak a végére: a sokat szapult magyar bajnokság nagyjából 1,6 milliárd forinttal többet fizet be a magyar költségvetésbe, mint amennyit kivesz onnan támogatás formájában. Kritizálni tehát lehet, de az állam egy fillért sem dob ki az ablakon, amikor a hazai futballra költ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.