„Az azerbajdzsáni nép ezt nem fogadja el sohasem”

Azerbajdzsán számára elfogadhatatlan a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah elszakadása, a függetlenség megadása e régiónak vagy pedig Örményországhoz való csatolása.

MNO
2011. 07. 13. 8:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezt Ilham Aliyev azeri elnök jelentette ki a kedd este Bakuban megtartott kormányülésen azt hangoztatva, hogy Azerbajdzsán hozzájárulása nélkül Hegyi-Karabah nem kaphat semmiféle jogi státust. „Éppen ezért meg akarom erősíteni, hogy a terület elszakadása, a függetlenség megadása e régiónak vagy pedig Örményországhoz való csatolása eddig sem volt és nem is lesz a tárgyalások témája. Sem az azerbajdzsáni vezetés, sem az azerbajdzsáni nép ezt nem fogadja el sohasem” – mondta az azeri államfő.

Aliyev ugyanakkor hozzáfűzte, hogy a karabahi rendezésről már évek óta folyó tárgyalások „döntő szakaszukba” érkeztek, s megerősítette: Baku „mindig maximálisan konstruktív hozzáállást tanúsított”. Az azeri elnök emellett méltatta az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) minszki csoportja társelnökeinek erőfeszítéseit. Aliyev azt hangsúlyozta, hogy a kialakult status quót meg kell változtatni, s ennek alapján „a megszállt azeri területeket szabaddá kell tenni”. A múlt hét végén Örményországban és Azerbajdzsánban tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, aki az orosz elnök újabb rendezési javaslatát ismerteti az egymással ellenséges két kaukázusi ország elnökével.

Júniusban a tatárföldi Kazanyban kudarccal végződött a hegyi-karabahi konfliktus rendezését célzó újabb – alig több, mint három éven belül immár a kilencedik – orosz–örmény–azeri hármas elnöki találkozó. Dmitrij Medvegyev orosz elnök ezután küldte el külügyminiszterének szűkszavú közlése szerint „új javaslatait” a Kaukázuson túlra.

A múlt héten Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője felszólította Örményországot és Azerbajdzsánt, hogy „az év végéig” tegyenek intenzívebb erőfeszítéseket a konfliktus békés megoldása érdekében. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is szorgalmazta az örmény elnöknél a békefolyamat elindítását. Ezen a héten ugyanebből a célból a térségben tárgyalnak az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közvetítői.

A zömmel örmények lakta Hegyi-Karabah körüli viszály 1988-ra nyúlik vissza. A Szovjetunió 1991-es megszűnte után a terület kikiáltotta a független Hegyi Karabah Köztársaságot. A háború becslések szerint 15-25 ezer ember életét oltotta ki, 25 ezren sebesültek meg, több százezer ember menekült el lakhelyéről. 1994 májusában fegyverszünet jött létre, amelynek nyomán Azerbajdzsán elvesztette az ellenőrzést a terület felett. Azóta Azerbajdzsán és Örményország között tárgyalások folynak a konfliktus békés rendezéséről.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.