Azt hiszik, ők a „világ forrása”

Mianmar az ember bölcsője – állítja ősmaradványok laboratóriumi elemzése alapján az elzárt ázsiai ország diktatórikus kormánya.

MNO
2011. 07. 25. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nemzetközi szervezetek laboratóriumi tesztjei és elemzései révén egyetértés alakult ki abban, hogy a Pontaungban talált főemlős fosszíliák negyvenmillió évesek, vagyis régebbiek az Afrikában talált ősmaradványoknál” – írta hétfőn a mianmari állami lap. Ezzel a világ is elismeri, hogy Mianmar a „világ forrása” – idézte az újság a kulturális minisztert. A rezsim azonban nem szolgált részletekkel a kutatásban részt vevő nemzetközi szervezetekről.

A vizsgálatok tárgyai 1979-ben felfedezett ősmaradvány-töredékek. Kutatók évek óta vitáznak arról, hogy majmok és az ember ősének fosszíliáiról van-e szó. Sokan túl kicsinek tartják az ősmaradványokat ahhoz, hogy egyértelmű választ adjanak erre a kérdésre. A tudomány világában jelenleg széles körben elfogadott elmélet szerint a modern ember Afrikából származik, és onnan terjedt el.

Németországban kutatók 2009-ben bemutattak egy főemlős fosszíliát, Idát, amelynek korát 47 millió évesre becsülték. Amerikai és indiai szakemberek 2008-ban egy vélhetőleg több mint ötvenmillió éves emberszabású ősmaradványának felfedezéséről írtak az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS).

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.