Balaton Sound: a jövő elkezdődött + Videó + Képek

A Balaton Sound hamar hazánk második legnagyobb fesztiváljává nőtte ki magát. A rendezvénnyel azonban nemcsak a bulizók és az óriási gázsikat bezsebelő szupersztárok járnak jól, hanem az állambácsi is. Már a második évben 340 milliós adóbevételt jelentett a rendezvény. Gazdasági körkép és egy kis sci-fi a Balaton-partról.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794899"><strong>• Megújuló energia a fesztiválon</strong></a> <br /><a href="http://www.mno.hu/portal/774081"><strong>• Rapper szupersztárok és DJ-legendák a Balaton-parton + Videók</strong></a>

Lóska Márton
2011. 07. 07. 3:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.



Újdonságszámba megy, hogy készpénz nélkül ihatunk, ehetünk a Balaton Soundon. A Budai Gourmet-n debütáló, a Volton bejáratott úgynevezett fesztiválkártya segítségével már most a jövőben érezhetjük magunkat. A rendszer relatíve egyszerű, kapunk egy mágneskártyát belépéskor „ingyen”, amelyet a buli területén elszórt feltöltőpontokon „érvényesíthetünk” készpénz befizetésével vagy banki átutalással. (Utóbbiért kemény 100 magyar forinttal megvágnak.) Ezután pedig mehet a dínomdánom, csak odalépünk a bárpulthoz, s rendelünk, majd a sci-fiket idéző módon csak átnyújtjuk kártyánkat, s levonják az adott összeget. A számla természetesen nem tartalmazza a borravalót, ezért a pultosok kevesebb mint negyedannyit tehetnek zsebre, mint korábban – mondta el a Volt fesztiválon dolgozó forrásunk. Hozzátette, hogy a „főnökök” ugyan közölték a dolgozókkal, hogy jelezzék nyugodtan a kedves vendégeknek, hogy adhatnak borravalót, ez azonban lelassította a kiszolgálást, emellett az ajánlás gyakran ellentétes hatást ért el, s a felmenők inzultálásával végződött. Mindezeket ellensúlyozta a vendégek arckifejezése, mikor szembesültek egyenlegükkel egy komolyabb buli után – tette hozzá.

Az új rendszer általánosságban felgyorsította a kiszolgálást, emellett a kártya némi biztonságot nyújt, hiszen egy PIN-kód segítségével letilthatjuk, megóvva magunkat a nagyobb veszteségektől, sőt minden vásárláskor s a feltöltőpontokon is lekérhetjük adatainkat. Nagyobb baj esetén félezer forint ellenében igényelhetünk újat. Aki a delírium mélyebb bugyraiba kíván eljutni, annak karóra formájában kínálják a fizetőeszközt, mely teljes mértékben felváltotta a készpénzes fizetést a vendéglátó-ipari egységekben. A kiszolgálószemélyzet azért elfogadja a hagyományos borravalót is, tehát a jövőben is tessenek adni!



Múltidézés számokkal

Gyakorlatilag berobbant a Balaton Sound a hazai fesztiválpalettára. Az induló évben, 2007-ben ugyan még „csak” 33 200-an látogattak el Zamárdiba, de olyan jól sikerült a buli, hogy 2008-ban már 88 ezren zarándokoltak el a Balaton-partra. Ezzel a Sziget után a második helyre küzdötte fel magát, s ezt a pozíciót azóta is magabiztosan tartja. 2009-ben ért a csúcsra az „elitfesztivál”, ugyanis ekkor 94 ezer látogató volt jelen. 2010-ben a 2008-as adatot lekopírozva ismét 88 ezer látogatót tudhatott magáénak.



A szervezők által gyakran hangoztatott elit jelzőt a fesztivál többek között annak köszönheti, hogy magasabb árakkal, de a „hagyományos” fesztiváloknál szélesebb körű kikapcsolódási lehetőségekkel lehet élni a rendezvényen. A résztvevők összetétele is tükrözi ezt, hiszen a fesztiválozók nagy része bír munkahellyel, 64 százaléka egyetemi vagy főiskolai végzettségű, nem mellesleg 40,3 százalékuk a fővárosból érkezik. A „nagy testvérrel”, a Szigettel ellentétben a balatoni buli meg tudott maradni magyarnak, hiszen a látogatók mindössze 10 százaléka külföldi (a budapesti fesztiválon a vendégek csaknem fele) – a KPMG 2009-es adatai szerint.



Felismerték a fesztiválban rejlő lehetőségeket a hazai és külföldi óriáscégek is, elég csak végigzongorázni a fő támogatókat. A névadó sörmárka mellett megtaláljuk a legnagyobb hazai bankot és olajipari cégünket is. A Magyar Villamos Művek száz négyzetméteren népszerűsíti az uniós energiapolitikát és az alternatív energiát, többek között egy napelemes sörhűtő segítségével – olvasható az MVM honlapján. A Balaton Sound már 2008-ban 340 millió forinttal járult hozzá az államháztartáshoz, az „összes kibocsátás mértéke” pedig meghaladta a 2,2 milliárdot. A jegyárak, amelyek csaknem megtriplázódtak öt év alatt, szintén tükrözik elit jellegét. Míg az induláskor egy napijegy 6000 forintot kóstált, addig 2008-ban 6990, 2009-ben 9900, 2010-ben 12 500, az idén pedig már 15 000 forintba fáj. Ezért a pénzért ugyanakkor világsztárokkal találkozhatunk, talán nem túlzás azt mondani, hogy a világ legszebb helyén megrendezett fesztiválon.



Fotók: sziget.hu

(sziget.hu, KPMG, hírtv.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.