Balkánosították a svájci himnuszt

A Tages-Anzeiger beszámol arról, hogy a szocialistákkal szövetséges bevándorló szervezet balkáni ritmusban átdolgozta a svájci himnuszt. A Süddeutsche Zeitung a német szociáldemokraták és liberálisok közötti üzengetésről tudósít.

2011. 07. 31. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilapban David Schaffner A svájci zsoltár balkán beat előadásban című cikkében tudósít a himnusz átírásának legújabb ötletéről. Egyeseknek a nemzeti himnusz érinthetetlen és majdnem szent – míg másoknak egy zenei kompozíció, amivel lehet játszani. A Second@s Plus egyesület – aki Svájcban élő bevándorlók érdekeit képviseli – a nemzeti zsoltár saját változatával állt elő, s a tegnapi nap óta ezzel kampányol az interneten saját nemzetgyűlési választásokon indítandó jelöltjei mellett.

A himnuszt feldolgozását Ivica Petrusic hobbizenész vette fel. Petrusic tisztában van azzal, hogy konzervatív köröket felháborítja a himnusz újraértelmezése. Hangsúlyozta, hogy tisztelettel fordul a műhöz és azt nem kívánta kigúnyolni. Magát az eredetileg németül írt szöveget az első három sorra rövidítette, s azt horvátul énekli, de előkerülnek a legtöbb az országban beszélt nyelv szavai. A feldolgozás tempója igen gyors, a harmónia részben az arab világ zenéjére emlékeztet. Mindeközben a zenészek megszokott helvét dallamokat is beépítettek. Petrusic nem gondolja, hogy maradandót alkotott volna.

2004-ben Margrit Kiener Nellen egy új himnuszra tett javaslatot, mely tartalmában megfelel az új, 1999-es alkotmány értékeinek. Később a szocialista nemzetgyűlési képviselő visszavonta kezdeményezését. „Egy társadalom nem statikus, állandón reformálja és változtatja magát”, véli Petrusic, aki 2010 óta Aargau kanton parlamentjében a szocialista frakció tagja.

Az, hogy a Second@s Plus himnusz átiratában a balkán beat ritmusaival találkozhatunk, nem véletlen. Az egyesületen belül egyre fontosabbak az egykori Jugoszláviából érkezettek. Elnökük Ylfete Fanaj eredetileg Koszovóból származott, az alelnök Petrusic Boszniából. Az egyesületben, annak 2002-es megalakításakor még olaszok és spanyolok játszottak meghatározó szerepet. Mára ezt a csoportot a svájci társadalom már befogadta.

Fanaj megerősítette, hogy az egykori Jugoszláviából érkezett embereknek még igen erősen kell a mindennapi életben meglévő előítéletek ellen harcolnia, fogalmazott Luzern kanton 29 esztendős szocialista képviselője. A Second@s Plus e cél érdekében a kantonokban választójogot adna a külföldieknek, valamint támogatja a munkahelyi pályázatok névtelenségének gondolatát – ezzel az „ic-re” végződő nevű fiataloknak végre ismét legyenek esélyei. Petrusic szerint a politika olyan, mint a foci. „Miközben kezdetben a svájci válogatottban a gólokat olaszok, mint Ciriaco Sforza lőtte, ma ezek az emberek a Balkánról jöttek, mint Sherdan Shaqiri.”

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali-liberális müncheni napilap Gabriel szellemi gyújtogató című cikkében tudósít az FDP és a szociáldemokraták vitájáról.

Sigmar Gabriel, az SPD elnöke a Bild am Sonntagban azt tanácsolta az FDP-nek, figyeljen oda, hogy ne váljon német Tea Party párttá. (A Tea Party mozgalom az egyesült államokbeli republikánusok radikális szárnya, mely az állam visszavonulását követeli a gazdaságból és a társadalomból.)

Még az elkötelezett FDP bírálók is elismerik, hogy a német liberálisok és az amerikai radikális jobboldal közötti komoly különbség van. Ennek megfelelően felháborodottan válaszoltak a liberálisok. Sigmar Gabriel inkább igyon nyugodtan egy csésze teát, mielőtt bennünket a Tea Party mozgalomhoz hasonlít – fogalmazott Lasse Becker az FDP ifjúsági szervezetének elnöke. Nem vagyunk neokonzervatívok, Gabriel úr ezzel a kijelentésével szellemi gyújtogatóként viselkedik – tette hozzá.

Gabriel támadásának időpontja két okból is érdekes. Egyrészt, még nem olyan régen, július elején, vezető liberálisok országos szinten egy lehetséges SPD-FDP koalícióról elmélkedtek. Az SPD elnökének nyilatkozata valószínűtlenné teszi ezt a lehetőséget. Másrészt Gabriel jó időpontot választott, hogy megossza a berlini kormánypártokat, hiszen adókérdésben heves vita robbant ki a koalíción belül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.