Beethovent barátként köszöntik

A Nemzeti Filharmonikusok idén nyáron ötvenharmadik martonvásári sorozatukat rendezik meg; nem máshol, mint a csodaszép Brunszvik-kastély parkjában. Ott, ahol az osztrák zeneszerző szívesen látott családi barátként rendszeresen időzött.

MN
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beethoven magyar kapcsolatainak köszönhető az István király kísérőzene, amelyet a Pesti Magyar Színház megnyitása alkalmából mutattak be egy híján kétszáz éve, 1812 februárjában. A rendezvényt július 23-án e darab nyitja meg, méghozzá az állandó repertoár részeként.
A koncertsorozaton Beethoven középső korszakának szinte egymás szomszédságában keletkezett kompozíciói ugyancsak elhangzanak. Ezeket magyar vendégdirigens, Medveczky Ádám vezényli, aki anno üstdobosként éppen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar jogelődjénél kezdte pályáját, több mint ötven éve. A július 30-án az ő dirigálása mellett fölcsendülő III. Leonóra-nyitány több „színen” is keresztül vezeti a hallgatókat. Ezek közül az egyik nem máshoz, mint a Fidelio című operához készült, így annak fő érzelmi vonulatait előlegezi meg, míg a másik a két évvel később befejezett V. szimfónia, amely a zeneirodalom egyik legnépszerűbb alkotása.
Az augusztus 6-án műsorra tűzött Coriolan nyitány 1807-ben, Heinrich Joseph von Collin drámája nyomán született, amely a római hadvezér alakját állítja középpontba. Két fő karakter feszül benne egymásnak rendkívül koncentráltan: a nyughatatlan főtémát lírai melléktéma ellenpontozza. Ennek III. szimfóniája a zenetörténet első „nagy” szimfóniája, körülbelül kétszer olyan hosszú, mint az azt megelőzők, tételei is sokkal súlyosabbak, öszszetettebbek korábbi műfajtestvéreinél.

Infó: www.filharmonikusok.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.