Beidézték Vadait – a politikus nevetségesnek találja + Videó + Képriport

Tanúként idézte be Vadai Ágnest a katonai ügyészség. A nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke keddi sajtótájékoztatóján agyrémnek minősítette az idézésben foglaltakat. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/797688" target="_blank"><strong>• Kémügy: Kövér nem sietné el a titkosítás feloldását </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/796667" target="_blank"><strong>• Kémbotrány: bizonyos esetekben feloldhatják a titkosítást</strong></a>

MNO
2011. 07. 26. 14:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus elmondta: korábban levélben kérte a megbízott katonai főügyészt, hogy a volt titkosszolgálati vezetők ügyében szüntesse meg a dokumentumok titkos minősítését, és küldje meg a nemzetbiztonsági bizottságnak az eljáró ügyészek névsorát. Az ügyészség a kérést elutasította, és arról tájékoztatott, hogy a dokumentumokat nem ő minősítette – tudatta Vadai Ágnes, megjegyezve: nem ismert azonban, hogy ez esetben ki – mely szolgálat – a dokumentumok minősítője.

Kitért arra is, hogy mivel a nemzetbiztonsági bizottság tagjai megítélése szerint nem kapták meg az elégséges információkat a kémkedési ügyről, ezért több levelet írt állami vezetőknek, Pintér Sándor belügyminiszter azonban eddig nem válaszolt arra, a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) állományából kik kerültek kapcsolatba az üggyel, illetve arra sem, hogy az irányítása alá tartozó szervezeteknél rendelt-e el vizsgálatot, valamint hogy azok kezdeményeztek-e kapcsolatfelvételt külföldi titkosszolgálatokkal. Nem kapott választ Vadai Ágnes az NVSZ és az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjétől sem, mint ahogy nem felelt az ügyek minősítésének felülvizsgálatáról szóló kérésére Jóri András adatvédelmi biztos – sorolta. A szocialista bizottsági elnök egyelőre nem kapott értesítést Polt Péter legfőbb ügyésztől sem, akinél államtitoksértés miatt tett bejelentést a múlt héten.

A képviselő beszámolt róla, hogy ezután újabb, 2087 végéig szigorúan titkos minősítésű levelet kapott a katonai ügyészségtől, amelynek minősített adatot nem tartalmazó melléklete egy tanúidézés volt augusztus 11-re. Elmondta, a dokumentumból nem derül ki, hogy a benne megfogalmazott bűncselekmény elkövetésével kit gyanúsít az ügyészség. Hozzátette: a levél tartalmát „először meghökkentőnek, majd nevetségesnek, agyrémnek” találta, és kérni fogja, hogy ennek az ügynek a titkosságát is oldják fel.

Az MTI kérdésére, hogy az idézés összefüggésben van-e az államellenes bűncselekménnyel gyanúsított volt titkosszolgálati vezetők ügyével, Vadai úgy felelt: még ez sem egyértelmű.

A szocialista politikus elmegy a tanúkihallgatásra, de úgy véli, az ügyészség „a tűzzel játszik”. „Legyen világos mindenki számára, hogy semmiféle fenyegetéssel nem lehet megállítani vagy elhallgattatni. Egyszer nyilvánvalóan vége lesz a fülkeforradalomnak, és akkor (...) mindenkinek felelnie kell majd a tetteiért, az elkövetett ocsmányságokért, ha máshogyan nem, erkölcsi értelemben” – fogalmazott.

Utalt arra is, hogy az ügyben eljáró ügyész nevének nyilvánosságra hozását egyelőre nem tartja indokoltnak, „de eljöhet az a pillanat”, amikor a nyilvánosság erejével kell fellépni, az ügyészségi eljárást ugyanis nem tartja elfogadhatónak.

Vadai Ágnes furcsállta, hogy az idézést hivatali címére, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnökeként kapta, abból ugyanis nem derül ki, összefügg-e pozíciójával az ügy, ám feltételezése szerint nem. Arra az újságírói felvetésre, az idézésnek nem kell tartalmaznia, hogy az ügyészség kit gyanúsít bűncselekménnyel, úgy reagált: magánemberek esetében ez így van, szokatlan azonban az eljárás akkor, ha a tanúkénti idézés egy szigorúan titkos adatokat tartalmazó tájékoztatás mellékleteként érkezik.

Vizsgálná a „magyar szálat” Vadai

A parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke helyesnek tartja, ha a magyar hatóságok megvizsgálják, hogy a Norvégiában múlt pénteken történt merényletnek van-e „magyar szála”. Vadai kérdésre válaszolva elmondta: az ügyben, az esetleges „magyar szál” meglétét illetően a titkosszolgálatok mellett a Terrorelhárítási Központ és az Országos Rendőr-főkapitányság folytathat vizsgálatot, gyűjthet információkat, és ő helyesnek tartja, ha ez megtörténik.

A szocialista politikus szerint a norvégiai tragédia tanulsága az: minden országnak fel kell készülnie arra, hogy élhetnek területén az elkövetőhöz hasonló gondolkodású emberek. „Ilyen gondolkodású emberek Magyarországon is egészen biztosan vannak. Az a kérdés, hogy ettől a gondolkodástól eljutnak-e a cselekedetig, van-e erre lehetőségük” – fogalmazott, megjegyezve: a mai biztonsági helyzetben mindenre fel kell készülni.

Az MSZP-s képviselő megrázónak nevezte az Oslóban és Utoya szigetén történt merényletet, és rendkívül fontos üzenetnek értékelte, hogy Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök arról beszélt: Norvégiának a történtek dacára is meg kell őriznie értékeit, így a társadalom nyitottságát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.