Beismerő vallomást tettek a kémkedéssel vádolt grúz fotósok

Beismerő vallomást tett Grúziában mind a három fotós, akiket Oroszország javára való kémkedés vádjával tartóztattak le – közölte a grúz belügyminisztérium egy neve elhallgatását kérő illetékese.

MNO
2011. 07. 20. 8:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Utolsóként, kedden az ügy fővádlottja, Zurab Kurcikidze, az Európai Sajtófotó-ügynökség (EPA) fotóriportere vallott. Két társa, Irakli Gedenidze – Miheil Szaakasvili grúz elnök személyi fotósa – és a szabadúszó, esetenként a grúz külügyminisztériumnak is dolgozó Giorgi Abdaladze előzőleg beismerte, hogy bizalmas értesüléseket közöltek Kurcikidzével.

Az EPA-fotós ügyvédje elismerte, hogy védence beismerő vallomást tett, de azt mondta, az egyéb bizonyítékok nem támasztják alá a fotóriporter bűnösségét. Egy másik vádlott, Abdaladze ügyvédje pedig azt mondta, védence pszichikai nyomás hatására tett vallomást. „Grúziában mindenki tudja, hogy mindhárman ártatlanok” – mondta Kurcikidze védője.

A fotóriportereket nem egészen két hete tartóztatták le azzal a váddal, hogy átadtak titkos információkat – a grúz elnöki hivatal épületének alaprajzát, valamint Szaakasvili elnök útvonaltervét – az orosz titkosszolgálatnak. Ha elítélik őket, akár 12 év börtönbüntetést is kaphatnak. A grúziai ellenzék szerint koholt vádakról van szó, a vádak és a fogva tartás bosszú azért, mert a fotóriporterek május végén Tbilisziben megörökítették, ahogy a biztonsági erők kíméletlenül szétvernek egy tüntetést, és a képek az EPA-n keresztül külföldön is megjelentek.

Közben Moszkvában a svájci nagykövetség előtt nagyjából félszáz fotóriporter tüntetett „Fotós vagyok, nem kém”, „Ha nincs fotó, nincs demokrácia” feliratú pólóban, hogy támogatásukról biztosítsák elfogott grúz kollégáikat. Az orosz fővárosban nincs grúz nagykövetség; a kaukázusi ország képviseletét Svájc látja el Oroszországban. A grúz–orosz diplomáciai viszony 2008-ban szakadt meg, miután a két ország rövid háborút vívott egymással, és Oroszország megszerezte az ellenőrzést a de jure Grúziához tartozó szakadár köztársaság, Dél-Oszétia fölött.

A háború óta a grúz hatóságok már többször lepleztek állítólagos orosz kémeket. Grúziában több független, illetve az ellenzékhez közel álló újság fotók nélkül jelenik meg, tiltakozásul a fotóriporterek elleni eljárás miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.