„Beteg vagyok, és segítségre van szükségem”

A Die Welt ismerteti a legfrissebb honosítási statisztikákat. A Süddeutsche Zeitung arról tudósít, hogy a CDU frakcióvezető-helyettese súlyos alkoholproblémákkal küzd.

2011. 07. 08. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt (welt.de)

A konzervatív hamburgi napilap A legtöbb bevándorló Törökországból érkezik című cikkében ismerteti a 2010-es német honosítási statisztika legfontosabb adatait. 2010-ben a külföldiek száma, akik német állampolgárságot kaptak, némileg emelkedett. A legtöbb „új” német Törökországból érkezett.

Tavaly majdnem 101 600 külföldi kapott német útlevelet – közölte a Szövetségi Statisztikai Hivatal. 5500-zal voltak többen, mint 2009-ben, vagy másként fogalmazva számuk 5,7 százalékkal emelkedett. De a honosítások száma még mindig alatta maradt az elmúlt évtized adatainak. 2000-ben – amikor bevezették az új állampolgársági törvényt – a statisztikusok összesen 186 700 honosítást számoltak össze.

A tavalyi évben honosítottak átlagosan 30 év körüliek voltak, és nagyjából 15 éve éltek Németországban. A legerősebb emelkedést a honosításokban a statisztikusok Észak-Rajna-Vesztfáliában, Hamburgban és Hessenben mutatták ki. A 16-ból négy tartományban csökkent 2009-hez viszonyítva a honosítások száma, a legnagyobb a visszaesést Berlinben és a Saar-vidéken mutatták ki.

Süddeutsche Zeitung (sueddeutsche.de)

A baloldali-liberális müncheni napilap Beteg vagyok és segítségre van szükségem című cikkében foglalkozik a CDU frakcióvezetőjének alkoholizmusáról.

Andreas Schockenhoff, a CDU külügyi szakpolitikusa nyíltan beszélt az alkoholproblémájáról. Igaz, ezt nem jószántából tette. Az államügyészség a Bundestag-képviselő ellen nyomoz, aki ittas állapotban komoly kárt tett egy parkoló autóban. A CDU 54 éves képviselőjét az államügyészség ittas vezetéssel és a baleset helyszínének elhagyásával vádolja.

Schockenhoff a múlt szombaton, egy zenei rendezvényen vett részt Baindtban, saját választókerületében, ahol parkolás közben egy másik autóban kárt okozott. „Abból indulunk ki, hogy a tett elkövetésének időpontjában Schockenhoff úr alkoholszintje az abszolút vezetésre alkalmatlanságot jelentő, 1,1 ezrelékes szintet is elérte” – nyilatkozta az államügyészség szóvivője.

Schockenhoff maga is elismerte, hogy alkoholproblémával küzd. „Én hosszú ideig magamnak sem vallottam be” – nyilatkozta a képviselő a Schwäbische Zeitung internetes kiadásának. „De beteg vagyok, és segítségre van szükségem.” A tett elkövetését – az ittas vezetést – már korábbi nyilatkozatban elismerte, és bocsánatot kért viselkedéséért. Saját változata szerint a képviselő a balesetet követően másnap kívánta jelenteni a történteket a rendőrségen.

A formális nyomozást azért kezdhették el a hatóságok, mert a Bundestag az előírt 48 órás határidőn belül nem élt ellentmondással a képviselő mentelmi jogának felfüggesztése ellen. A rendőrség a képviselőtől még szombat éjjel vérmintát vett, ami az államügyészség adatai szerint lényegesen meghaladja a kétezrelékes szintet.

Schockenhoff azt nyilatkozta a rendőrségnek, hogy a hazaérkezés után még bort ivott. A dpa hírügynökség információi szerint azt állította, hogy az ünnepségen csak egy-két bort pohár ivott, mielőtt az ütközés bekövetkezett volna.

A képviselőtől csütörtökön bevonták a jogosítványt. Ez ellen először még panasszal élt. A Kölner Stadt-Anzeiger értesülésével kapcsolatban, miszerint ittas vezetés már kétszer volt témája a mentelmi bizottság üléseinek: „Ilyen esetekben van egy tízesztendős elévülési idő. A legutóbbi tíz esztendőben ilyen esete nem történt.” Schockenhoff megerősített egy esetet az 1990-es évekből, amivel tényleg foglalkozott a mentelmi bizottság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.