Bírálják a megújulók programját

Erdősi Csaba
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megvalósíthatatlan a megújuló energia hasznosításának cselekvési tervben vállalt 14,6 százalékos megújulórészarány-teljesítése biomassza nélkül – állítja a Biomassza Erőművek Egyesülése (BEE) az MTI-hez eljuttatott közleményében. A társaság a legnagyobb biomassza-erőműveket üzemeltető, illetve ilyen projektben érdekelt cégeket – a Pannonholding Zrt., a Bakonyi Erőmű Zrt., az AES Borsodi Energetikai Kft. és a Vértesi Erőmű Zrt. – tömörítő érdekvédelmi szervezet, s azt kifogásolja, hogy bár Magyarország egyik legnagyobb szilárd- biomassza-lehetőségét a faanyag adja, de ez a Nemzeti energiastratégia 2030 tervezetében nem kap kellő hangsúlyt. – A biomassza- erőművek a semmi másra nem használható faanyagot hasznosítják Magyarországon, amit az Európában legszigorúbb erdőtörvény megenged – olvasható a közleményben.
Végső tanulságként a BEE felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a stratégia előkészítőinek kellett volna felállítani egy általuk optimálisnak tartott, javasolható energiamix-sorrendet ahelyett, hogy az iparági szereplőket kérik fel erre. A BEE álláspontja szerint a hő- és villamosenergia-termelés szétválasztása nem célravezető olyan helyeken, ahol nagyobb hőfogyasztói központok vannak. Az sem jó megoldás, hogy csak a 20 megawatt kapacitás alatti biomassza-erőművek kapjanak támogatást, mert a meglévő fűtőművek lecserélése több tíz milliárd forint értékű meglévő beruházást tenne feleslegessé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.