Bor, bujaság, pálinka és háború + Képek

Roppant kellemtelen élmény a nyári kánikulában a MÁV műbőr üléses, leharcolt szerelvényein egészen Gyuláig eldöcögni, de a kisváros bőségesen kompenzálja az odautazás fárasztó élményét. Gyula már önmagában is egy igazi gyöngyszem, ékes példája annak, hogy egyszerű, logikus megoldásokkal milyen gördülékenyen működhet egy kisváros. A pontot az i-re mégis az idén hetedik alkalommal megrendezett Shakespeare-fesztivál tette fel.

Werkner Anita
2011. 07. 16. 7:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tíznapos rendezvény július 7-én kezdődött és 17-ig látogathatják az érdeklődők. A program a szakmai és az „amatőr” közönségnek egyaránt kínál ínyencségeket. A filmvetítések és beszélgetések mellett a szabadtéri események igazán üdítő szórakozást nyújthatnak bárkinek.

Az elmúlt hétvégén a Shakespeare-mesék gyerekeknek és a Lóvátett lovagok könnyed hangulatban hozták közelebb a reneszánsz világot a nézőkhöz. Mindeközben akik nem csak a kultúrára szomjaztak, azoknak a Szentivánéji borfesztivál biztosította a minőségi borokat, sőt a gyulai pálinkákat is meg lehetett kóstolni.

Igazi ritkaság a színpadon

Csütörtök, péntek és szombat este Shakespeare ritkán színpadra vitt darabját, a Troilus és Cressidát lehetett megtekinteni. A trójai mondakörből táplálkozó alkotás igazi ínyencségnek ajánlkozott a Shakespeare-rajongók számára, hiszen a társulatok csak elvétve vállalkoznak a Troilus és Cressida megelevenítésére. A hosszas párbeszédek a hadi tanácskozások során és a rengeteg szereplő nem kis akadályokat gördít a rendező elé.



Ötletes megoldások

Az amúgy is nagy volumenű vállalkozást Horváth Csaba rendező táncos előadás formájában vitte színpadra. Az alapkoncepció jól átgondolt és gondos szövegértelmezést sejtet. A tánc remekül jeleníti meg a darab álférfiaskodó csatározásait és buja, nőket tárgyiasító világát. Ugyanakkor a Szabó Lőrinc fordította Shakespeare-szöveg a táncosok szájában nem mindig kellően artikulált és helyenként nehezen követhető.



A sok szereplő problematikáját a rendező oly módon oldotta meg, hogy egy-egy színész több szerepet is megformált, egy görögöt és egy trójait, mégpedig némi festék segítségével. A görög tábor kék, a trójai pedig piros jelmezbe öltözött. A két karaktert is alakító színészek hátának, fenekének vagy épp mellkasának ellenkező színűre festése jelezte, most éppen másik szereplőt alakít. Így például Horkay Barnabás piros jelmezében a trójai Parist alakította, míg kékre mázolt kopasz fejének hátsó része a görög Menelaust személyesítette meg. Hasonló módon egy színész játszotta Ulyssest és Andromachét, Agamemnónt és Cassandarát, Pandarsut és Calcahast, Thersitest és Antenort, Priamost és Diomedest, valamint Nestort és Aeneast. Ezzel is jelezve, a két tábor közti különbség csak látszólagos, valódi erkölcsi fölénnyel semelyik sem rendelkezik.



Sokat akar a szarka

A kicsivel hosszabb mint háromórás előadás rendkívüli teljesítményt kívánt a színészektől, így mindenképpen kalapot kell emelni produkciójuk előtt. Mégis nehéz szabadulni az érzéstől, „sokat akart a szarka”. Ez meglátszott azon is, hogy a közönség a második felvonásra kissé megfogyatkozott. Bár a hadi tanácskozások szövegét alaposan megvágták, a táncos betétek helyenként feleslegesen hosszúnak tűntek.



Fotók: shakespearefesztival.hu

A megfáradt nézőknek a türelmes árusok az éjfélkor véget érő darab után is biztosítottak némi alkoholos nedűt, sőt a sült kolbászt és a saslikot már féláron vehette meg a kiéhezett közönség.

A fesztivál még vasárnapig várja az érdeklődőket. A héten egyebek közt A velencei kalmárt, a Szentivánéji álmot és a Vízkereszt, vagy amit akartokat tekinthették meg azok, akik a háború és csalás helyett inkább egy kis „komédiázásra” vágytak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.