Brazília is bedől?

Több brazil lap is aggódva foglalkozott a befolyásos brit gazdasági napilap, a Financial Times hétfői cikkével, amelyben a hitelválság veszélyeire figyelmeztetett. A portugál Expresso az egyik volt pénzügyminiszter véleményét közölte, aki szerint a trojka alábecsülte a Portugáliának szánt mentőöv nagyságát.

2011. 07. 05. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folha.uol.com.br, estadao.com.br, correiobraziliense.com.br – Brazília

Két befektetési alapkezelő vezetője, Paul Marshall (Marshall Wace) és Amit Rajpal (MW Global Financials Funds) azt fejtegette a közös cikkben, hogy hitelválság fenyegeti Brazíliát többek között „csillagászati” adóssága és az idén már Brazíliában is emelkedő késedelmes törlesztés fokozatos terjedése miatt. Szerintük a brazil középosztály jövedelmének felét fordítja az adósságszolgálatra, és ha tovább romlik az ország gazdasági helyzete, akkor vége az ország gazdasági növekedésének. Marshall egyébként – ugyancsak az FT-ben megjelent – februári írásában egyenesen azt találta írni, hogy a világ ötödik legnagyobb országának helyzete az Egyesült Államok 2008-as állapotához hasonlít, amikor kitört az ottani pénzügyi válság.

A Nomura közgazdásza, Tony Volpon nem ilyen borúlátó, mert bár elismeri, hogy az eladósodás csökkenti a gazdasági növekedést, de ő nem lát „buborékveszélyt”. Volpon már csak azért sem kongatta meg a vészharangot, mert az Egyesült Államokban az alacsony hitelkamatok miatt nőtt meg az eladósodottság, míg Brazíliában éppen fordított a helyzet, a magas kamatokra panaszkodik a lakosság. A múlt héten a másik brit gazdasági médium, a The Economist ijesztgette a brazilokat, és elemzésében a hitelekben való eladósodás veszélyeit és következményeit fejtegette. A közelmúltban a Nemzetközi Kifizetések Bankja (BIS) és az IMF is aggódó tartalmú jelentéseket közölt a helyzetről. A jegybank egyébként december óta hitelkorlátozó intézkedéseket vezetett be.

Expresso.clix.pt – Portugália

A hetilap hétfőn közölte José da Silva Lopes, a szegfűs forradalom (1974) utáni első ideiglenes kormányok pénzügyminiszterének írását az IMF, az EU és az EKB által megajánlott 78 milliárd eurós mentőövről. Az az érzése az idős, 79 éves közgazdásznak, hogy nagyon kevés lesz ez a három évre megajánlott összeg, és hamarosan hazája is a „görög tragédia társszereplője” lesz. Ezért felszólította az érintetteket, hogy növeljék meg a mentőöv nagyságát, különben súlyosabb következményekkel jár a késedelem. Attól tart, hogy ha „valami” történik Görögországban, akkor utánuk Portugália következik. Figyelmeztette az EU felelőseit, hogy ha továbbra is a piacokra akarják bízni a megoldást, akkor nagyon tévednek, mert éppen ellenkezőleg, inkább tovább súlyosbítják – hangsúlyozta a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.