Büntetni fogják, aki nem küldi iskolába a gyerekét

A Die Presse ismerteti a legfrissebb osztrák bevándorlási jelentés tanulságait. A Die Welt arról tudósít, hogy Angela Merkel élesen bírálta a hitelminősítő intézetek értékelését.

2011. 07. 06. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Die Welt – Welt.de

A napilapban Martin Greive Merkel kételkedik a hitelminősítő ügynökségek értékelésében című cikkében foglalkozik a kancellár álláspontjával.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és a brüsszeli bizottság nem hagyhatja, hogy elvegyék ítélőképességét – fogalmazott a kancellár. Ő megbízik eme intézményekben, amelyek a Görögországnak kidolgozott segélyprogramot szervezik.

Jelenleg a magánhitelezők részvételétől függ az új görög segélycsomag elfogadása. A politika ismeretlen területre merészkedik. Például nincs alaposan szabályozva, hogy a három fontos hitelminősítőből hánynak kell Görögországot fizetésképtelennek nyilvánítania, hogy az EKB ne fogadja el garanciaként a görög állampapírokat. Amikor az eurót megteremtették, akkor azzal senki sem számolt, hogy ilyen eset bekövetkezhet. A Financial Times beszámolója szerint az EKB addig fogadhat el görög állampapírokat garanciaként, amíg mindhárom ügynökség nem nyilvánítja Athént fizetésképtelenné. Az EKB visszautasította a hír kommentálását.

A fizetésképtelenné nyilvánítás azonban messzemenő következményekkel járna, mert megkérdőjelezne minden eddigi hitelminősítést. Ezt a kockázatot azonban a mostani feszült légkörben a politika aligha fogja vállalni. Valószínűbb ezért, hogy a politika, az EKB és a minősítők találnak egy olyan kényes konstrukciót, amiben a hitelátütemezés nem jelenti a fizetésképtelenséget.

Die Presse – Diepresse.com

Az osztrák napilapban Thomas Prior és Martin Fritzl Nő a bevándorlás: 114 ezren jöttek 2010-ben című cikkében ismerteti a tavalyi év migrációs jelentésének legfontosabb tanulságait. Sebastian Kurz államtitkár szerint a bevándorlókat iskolázatlanság, bűnözés, munkanélküliség és szűkös lakásviszonyok jellemzik.

Kurz büntetéssel kívánja sújtani mindazokat a szülőket, akik nem küldik iskolába a gyerekeiket. S szeretne egy kötelező második óvodai évet mindenki számára, aki különleges nevelési támogatásra szorul. Ezek az első következtetések, amelyek a szerdán Bécsben bemutatott integrációs jelentésben szerepelnek.

A bevándorlási stop látványosan nem működik. 2010-ben tovább nőtt a bevándorlás, ennek oka, hogy beindult a konjunktúra, ezért megemelkedett a munkaerő iránti kereslet. 114 ezren érkeztek tavaly Ausztriába, 7000-rel többen, mint 2009-ben. A kivándorlás maradt az előző évi szinten, 87 ezer körül. A szabályozás azért mondott csődöt, mert az csak az unión kívüli polgárokra vonatkozik, de a legtöbb bevándorló az unióból érkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.