Chávez veszélyes kihívót kapott

A spanyol El País interjút készített Ana Pastorral, a spanyol Néppárt egészségügyi felelősével, aki a párt részben ellentétes elképzeléseivel szemben közölte, hogy a fizetős egészségügy árt a spanyol betegeknek. A portugál sajtóban az új kormányfő, Pedro Passos Coelho közölte, hogy több mint kétmilliárd euró közpénz hiányzik az államkasszából, de pótolni fogják. A venezuelai ellenzéki sajtó bemutatta az első olyan elnökjelöltet, aki jövőre esetleg le tudja győzni Chávezt.

2011. 07. 18. 16:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

elpais.com – Spanyolország

Az Aznar-kormány (1996–2004) utolsó egészségügyi minisztere, Ana Pastor a madridi kormányhoz közeli lapnak adott interjút. Az újságíró megemlítette neki, hogy pártelnöke, Mariano Rajoy hatástanulmány elkészítésével bízta meg a FAES-t, a párt szakpolitikai műhelyét a fizetős egészségügy esetleges bevezetéséről. De Pastor közölte, hogy ő személy szerint nem híve a fizetős egészségügynek, mert betegellenes, bár néhány néppárti vezetésű tartományban már próbálkoznak vele. Elégedett a jelenlegi állami egészségügyi és a magánkézbe került ellátórendszer működésével, de emlékeztette az olvasókat arra a tényre, hogy a tárca már 15 milliárd eurós hiánynál tart.

Pastor szerint az egészségügy nem érdekelte a szocialista kormányfőt, José Luis Rodríguez Zapaterót, 2004 óta tartó kormányzása alatt például elvette a tárcától a biomedikusi hatáskört, elhanyagolták az ágazatban dolgozókat, leginkább a költségeiket, de az egészségügy fenntarthatóságát is. Választási győzelmük esetén nem csökkentik az egészségügyi szolgáltatásokat, de tudatosítani akarják a lakosokban, hogy ára van a kezeléseknek, és örülne, ha valamilyen formában megtudnák, mennyibe is kerül egy-egy orvoslátogatás, Zapatero volt egészségügyi minisztere ugyanis elrendelte, hogy töröljék az árakat a gyógyszeres dobozokról. Zapatero szemére hányta továbbá, hogy nem habozott 15 milliárd eurót költeni a közvilágítás lámpaburáinak kicserélésére, de közben éppen ennyi az ágazat hiánya.

expresso.clix.pt, jornaldenegocios.pt, dn.pt, jn.pt – Portugália

A legtöbb portugál médium vezető helyen közölte az új jobboldali kormányfő, Passos Coelho hétfői bejelentését, amelynek hírét a múlt héten már egyszer megszellőztették: kétmilliárd eurós hiányt fedeztek föl a közpénzek kezelésében. Részletezni fogja a tételeket 30 napon belül, az év végéig pedig pótolni a hiányzó összeget. És mivel az új portugál kormány részt akar venni az uniós nehézségek megoldásában, ezért hamarosan újabb költségcsökkentő intézkedéseket jelent be.

Ennek keretében lefaragják a közigazgatásban és az állami vállalatokban dolgozók létszámát és bérét, akárcsak ezen intézmények költségvetését. Két hónapon belül a közszférában új szerződéskötési és alkalmazási szabályokat vezetnek be. Ezenkívül jelezte, hogy kormánya kész az első privatizációkra is.

Az Expresso című hetilap tudatta, hogy elődje, a szocialista José Sócrates már Párizsban van, és kész megkezdeni posztgraduális tanulmányait filozófiából. A hetilap tudósítója le is fényképezte, amint éppen az egyik népszerű kávéház teraszán üldögél – egyedül.

globovision.com, eluniversal.com, el-nacional.com – Venezuela

Nem kis meglepetésről számolt be a venezuelai ellenzéki sajtó: az általa is alapított civil szervezet, a Súmate! (Csatlakozz!) fiatal és csinos vezetője, María Corina Machado személyében figyelemre méltó kihívót kapott Hugo Chávez, a most a kubai fővárosban, Havannában kemoterápiás kezelésben részesített venezuelai elnök. A 43 éves politikus, aki azóta párttá alakult szervezetével még a jelenlegi parlamentbe is bejutott, vasárnap jelentette be szándékát, hogy az immár 200 éve független ország első elnöknője akar lenni jövő év decemberében. Előleget is közölt programjából, amelynek keretében lerombolná az összes börtönt – utalva a közelmúlt börtönlázadásaira –, és iskolákkal, egyetemekkel töltené meg az egész országot.

Chávez az első kemoterápiás kezelés után Twitteren adta tudtul azonnal, hogy „az életéért küzd”. Szombat esti elutazása előtt magabiztosan jelentette ki az ókori hadvezér és államférfi, Julius Caesar szállóigéjét jelenlegi helyzetére alkalmazva: „megyek, legyőzöm a kórt, visszatérek és folytatom, ahol abbahagytam”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.