Cirelli: Sok beruházási lehetőséget látunk

Bár kényelmetlenül érintett minket, de tökéletesen megértjük, hogy a gazdasági helyzet intézkedéseket követelt a kormánytól – reagált az energetikai ágazati különadóval kapcsolatos véleményét firtató kérdésünkre a GDF Suez-csoport elnökhelyettese. Jean-Francois Cirellivel abból az alkalomból beszélgettünk, hogy felújították és kibővítették a közel 70 országban tevékenykedő francia óriáscég többségi tulajdonában lévő Dunamenti Erőmű egyik blokkját. A cégvezető sokszor utalt az együttműködés fontosságára, s mint mondta, a pécsi vízmű történetét sem tartja még lezártnak.

Erdősi Csaba
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha beüti valaki egy internetes keresőprogramba a GDF Suez nevet, tömegesen bukkanhat olyan elemzésekre és újságcikkekre, amelyek a legkevésbé sem hízelgő szövegkörnyezetben taglalják cége tevékenységét – különösen, ami a vízszolgáltatást illeti. Ön minek tudja be a kritikus, sőt gyakran elutasító hangokat?
– Meglep, amit mond. A vízágazati tevékenységünk nagy részét Európában, csaknem felét pedig Franciaországban végezzük, s az a benyomásom, hogy az emberek elégedettek a szolgáltatással. Az tény, hogy néhányan Franciaországban erősen támogatják a vízi közművek államosítását, de ezek a hangok inkább ideológiai, és nem szakmai alapúak.
– Nem gondolja, hogy a vízi közművek társadalmi tulajdonba vételének gondolata lassan világszerte felmerül?
– Nem ez a benyomásunk. A vízellátás javításához komoly beruházásokra, gyakorlatra és műszaki szakértelemre van szükség, így elengedhetetlen a magántőke jelenléte az ágazatban. A vízi közművek társadalmi tulajdonba vételének szükségessége szerintem szűk érdekcsoportok álláspontja, nem világjelenség; nemrégiben szereztük meg például az egyik legnagyobb spanyol vízszolgáltató irányítását, de Ausztráliában és Dél-Amerikában is bővül ez a tevékenységi körünk. Az persze elengedhetetlen, hogy minden olyan országban, ahol jelen vagyunk, elfogadjanak minket. Együtt kell működnünk a helyi és országos hatóságokkal, részt kell vennünk a helyi közösség életében. A közvélemény joggal várja el tőlünk, hogy megmutassuk, miként járulunk hozzá az ország fejlesztéséhez, fejlődéséhez. Elképzelhető, hogy ez az elvárás a jövőben sokkal erősebb lesz.
– Hogy érzi, a GDF Suez elfogadott Magyarországon? Pécsett komoly csatározások árán sikerült az önkormányzatnak kiszorítania a társaságot a városi vízszolgáltató cégből. Ezt az ügyet már lezártnak tekintik, vagy terveznek még lépéseket?
– A pécsi ügy számunkra szomorú tapasztalat, de nincs még vége. Választottbírósági eljárás folyik az ügyben Bécsben, s abban bízunk, hogy a végén sikerül kölcsönösen kielégítő megegyezésre jutni. Egyértelműen sajnáljuk, ami ott történt, de nem keverjük össze a pécsit egyéb tevékenységünkkel. Szerintem a budapestiek például elégedettek a fővárosi vízszolgáltatással, és nagyon jó a kapcsolatunk a hatóságokkal az energiaágazat terén. Nemrégiben tárgyaltunk Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter úrral, aki örömmel vette tudomásul, hogy további beruházásokat tervezünk. Az energetikában stratégiai fontosságú számunkra Magyarország, hiszen tranzitország például a gázszállításban. Azt reméljük, hogy a gazdaság fellendülésével számos fejlesztési lehetőség nyílik meg számunkra, összhangban a kormány energiastratégiájával.
– Milyen konkrét beruházások mentén találkozhat a kabinet terve az önök fejlesztési elképzeléseivel?
– Bizonyosan van fejlesztési lehetőség a megújuló energiaforrások kiaknázásában – és van is benne tapasztalatunk. Lengyelországban például most építjük a világ legnagyobb biomassza-erőművét, csaknem kétszáz megawattnyi teljesítménnyel. A szélenergia kiaknázása is ilyen terület lehet. Szerintünk a gázerőművek fejlesztése is elengedhetetlen, enélkül nem csökkenthetjük gyorsan és viszonylag olcsón Európa szén-dioxid-kibocsátását. Szóval érdemes különböző beruházási és fejlesztési lehetőségeket tanulmányozni, habár jelenleg nincs olyan konkrét projekt, amely napirenden lenne, kivéve a szlovák–magyar gázvezeték összekapcsolásának ügye. A szlovákiai szakasz infrastruktúráját mi építettük ki, ez már készen van, és reméljük, hamarosan elkészül a magyarországi ág is a Magyar Villamos Művek beruházásaként.
– A Dunamenti Erőmű elnöke, Csiba Péter kiemelte, hogy a hoszszú távú biztonságos működéshez elengedhetetlen a kiszámítható befektetői és adókörnyezet. Ebből a szempontból hogyan értékelik hazánkat – és itt most az energetikai ágazatra kirótt különadóra is gondolok.
– Pénzügyileg megéreztük a kormánynak ezt a döntését. Ugyanakkor tökéletesen megértjük, hogy a gazdasági helyzet javítása intézkedéseket követelt. A helyzetünk kényelmetlen, így azt szeretnénk, ha találnánk valamilyen megoldást az általunk vállalt terhek kompenzálására – például az iparági szabályozók megfelelő alakításával. Az elmúlt két év mindenkinek nehéz volt, különösen a magyar állampolgároknak. Hiszek benne, hogy megfelelő együttműködéssel sikerül stabil keretet adni az energiaágazat befektetéseihez. Személyes meglátásom szerint ennek jelentőségével a kormány tökéletesen tisztában van, úgyhogy optimistán tekintek a jövőre. Másként amúgy sem érdemes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.