Csabagyöngyével kezdett Európa

Európában a Csabagyöngyével kezdődött a szőlőszüret pénteken Ordacsehiben. A hungarikumnak számító szőlőfajtát jelentős mennyiségben csak a dél-balatoni borvidéken termelik.

MNO
2011. 07. 29. 13:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Bálint, a badacsonyi Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője, az előző évekhez képest korábban megkezdett szüretet személyesen elindító borász elmondta: az országban egyedüliként ők készítenek bort a korai érésű, illatos Csabagyöngyéből, melynek különlegessége, hogy az év első boraként már augusztus végén, szeptember elején forgalomba kerül. Az idén is elsőként a magyarok ihatnak újbort nemcsak Európában, de az egész északi féltekén – tette hozzá.

A Balaton Agrár Zrt. ültetvényein termelt Csabagyöngyéből készült, a friss szőlő ízét megőrző bor kuriózum a könnyű, gyümölcsös borokat kedvelők számára, mely igazi hungarikum – mondta a szakember. Magyarázatként hozzátette: ez a bor azért kerülhet a szüret után már néhány héttel az asztalra, mert kíméletes szőlőfeldolgozással, hideg erjesztés és szűrés után azonnal, érlelés nélkül palackozzák. Varga Bálint közölte: a stabil piaccal rendelkező borból évente 120-150 ezer palackkal készítenek, ami kitart a következő szüretig.

A Varga Pincészet Ordacsehiben mintegy húsz hektáron termeltet Csabagyöngyét. Ebből hat hektár új, úgynevezett szűz telepítés, amely az idén először ad termést. A szüretet ez utóbbival kezdték, s mivel a fiatal, másfél éve telepített tőkékről még nem lehet kombájnnal szüretelni, ezért kézzel szedik le a termést. Erről a területről hektáronként 40 mázsával számolnak. Összességében mintegy 1300 mázsa Csabagyöngyét, a tavalyi mennyiség kétszeresét vásárolják fel a Balaton Agrár Zrt.-től, az előző évi árnál mintegy 25-30 százalékkal magasabb, 80–100 forint közötti áron – tájékoztatott a borász.

Sokáig a francia bozsolét tartották a világ legkorábban elkészülő borának, amely novemberben került a piacra. Mára ez megváltozott, évek óta Magyarországon készül el az első újbor, ráadásul egy magyar nemesítésű, kifejezetten jó, korai érésű, kevesebb növényvédelmet igénylő szőlőfajtából, a Csabagyöngyéből – hangsúlyozta Varga Bálint.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.