Csak a korán kelőknek lehet esélyük a lenyűgöző látványra + Képek

1911. július 24-e különleges dátum Peru történetében, ekkor fedezték fel a napjainkban is turisták sokaságát vonzó Machu Picchut az Andok hegyláncai között. Idén a szokásosnál is több látogatóra számítanak a magas hegyekkel, hömpölygő folyókkal és kanyonokkal körülvett szent helyen, amely egy ősi kultúra titkainak őrzője.

Pálffy Renáta
2011. 07. 30. 6:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiram Bingham, a Yale Egyetem fiatal történelemtanára 1911. július 24-én a perui Andok egy meredek lejtőjét megmászva rátalált a 20. század legnagyobb régészeti leletére, a Machu Picchura. Idén több mint egymillió embert várnak a felfedezés 100 éves évfordulójának apropóján, ám legtöbbjük valószínűleg csak rövid ideig lesz a romvárosban. Cuscóból indulva a három és fél órás vonatút után általában csak néhány órát töltenek el a látogatók a világ egyik leglátványosabb ősi romjánál, mielőtt hazaindulnak.



A Machu Picchu nem túl nagy, így az Inka Birodalom e nagyszerű maradványának legismertebb pontjait fél nap alatt is meg lehet tekinteni: ilyenek az elegáns Nap Templom, a szürreális Királyi Mauzóleum és a titokzatos, faragott Intihuatana kő. Ám azok, akik többnapos túrát terveznek a környéken, miután megérkeztek az Inka Vonattal, érdemes egy éjszakát eltölteniük Aguas Calientesben, mely egy bájosan giccses turistaváros a romok alatt. Másnap innen indulhatnak útnak, hogy felfedezzék az inkák elveszett városának rejtett sarkaiban lappangó csodákat.



Míg az egy napra érkezők általában vonattal jönnek, és csúcsidőben elárasztják a Machu Picchu legnépszerűbb pontjait, a merész látogatóknak érdemes figyelmet szentelniük néhány más nevezetességnek is. A korán kelő embereknek ajánlatos már napfelkelte előtt kelniük Aguas Calientesben, hogy elérjék az első buszokat a Machu Picchura. Az első 400 kalandozónak van ugyanis lehetősége arra, hogy a beléptető kapunál engedélyt kapjon rá, hogy felmásszon a Huaya Picchu zöld csúcsára, amely mindig feltűnik a legtöbb Machu Picchut ábrázoló klasszikus fotón.



A Huaya Picchu látványa valóban festői, de azok közül, akik meg is másszák, megpillanthatják a még lebilincselőbb Templo de la Lunát, vagyis a Hold Templomát. Egy valódi barlangkomplexumra lelhetnek, amely rejtve van a fő romoktól és egy túlvilági szentélyként ágyazódik be a hegyekbe. A Hold Temploma kifinomult kőművesmunka eredménye, klasszikus trapéz alakú inka bemélyedésekkel és kapukkal.



A Machu Picchunak két szent csúcsa van. A Huaya Picchu hegy jelzi az északi pólust, míg délen a Machu Picchu hegy áll. Mindkét hely lenyűgöző látványt kínál, ám míg a Huaya Picchun előfordulnak látogatók, a Machu Picchu hegy szinte mindig üresen áll. Kétszer olyan magas, mint a Huaya Picchu, ám az ősi kőlépcsők másfél órán át tartó megmászása után felülmúlhatatlan látvány tárul a szem elé: az Andok csúcsait az Urubamba folyó óriáskígyóként öleli körül.



Attól a pillanattól kezdve, hogy Hiram Bingham felmászott a Machu Picchu romjaira, a kutatók azt találgatták, miért választottak az inkák egy ilyen nehezen megközelíthető, ám kétségkívül gyönyörű helyet arra, hogy ide építkezzenek. A legutóbbi kutatások arra irányultak, hogy hogyan tervezték a Machu Picchun az épületeket, különös tekintettel arra, hogy milyen a kapcsolatuk a Nappal, a csillagokkal és a környező tájjal. A leghíresebb példa a Nap Temploma, ahol minden téli napfordulókor (a déli féltekén ez június 21-e) az egyik ablakon beszűrődő fénysugár egy különleges négyszöget formál egy gránitdarabon.

Forrás: bbc.com, Wikipédia

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.