Egy hét múlva jön a totális összeomlás?

Mindenképpen valamilyen kompromisszumos megállapodásra számít az MNO által megkérdezett gazdasági szakértő az egyre idegesebb piaci hangulatot generáló amerikai adósságplafon megemelése körüli vitában. Árokszállási Zoltán szerint ha mégsem jönne létre a pártok közötti megegyezés, az tovább erősítheti a svájci frankot és drágulni fog hazánk finanszírozása is. Az Egyesült Államokban augusztus 2-ig van elég forrás a kiadások finanszírozásához, ezért a pártoknak meg kell állapodniuk az adósságplafon emeléséről, hogy továbbra is fizetőképes maradjon a nagyhatalom.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799429" target="_blank"><strong>• Obama mindkét párt felelősségéről beszélt </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/799399" target="_blank"><strong>• Amerika fizetni fog</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799351" target="_blank"><strong>• Mindenki az aranyba menekül </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/799173" target="_blank"><strong>• Ha nincs megállapodás, az Egyesült Államok fizetésképtelenné válthat</strong></a>

Kovács András
2011. 07. 25. 11:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek késő délután óta van feszültség a piacokon, amikor is kiderült, hogy nem sikerült megállapodnia a republikánusoknak és a demokratáknak, pedig addig úgy tűnt, hogy ez sikerülni fog – mondta el az MNO-nak Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. A vita az eszközökön van a felek között: míg a demokraták egyrészt adóemeléssel csökkentették volna a hiányt, addig a republikánusok a kiadások csökkentését tartották csak elfogadhatónak – tette hozzá. Árokszállási rámutatott arra is, hogy augusztus 2-ig van idejük a pártoknak a megállapodásra, mivel egyiküknek sem érdeke, hogy az ország fizetésképtelenné váljon. „Várakozásom szerint hamarosan létrejön a megállapodás, és így a piacok is megnyugodhatnak” – vélte a szakértő.

Árokszállási szól arról is, ha mégsem születik semmilyen kompromisszum, az Egyesült Államok ebben az esetben is fizetni fogja az adósságait, legfeljebb a béreket és a különféle juttatásokat fogják majd vissza. „Az mindenképpen biztos, hogy egy ilyen helyzetben rosszabb besorolás alá kerülne az amerikai adósbesorolás” – hangsúlyozta a szakértő. Magyarországon a megállapodás elmaradása a „szokásos módon” csapódna le, azaz a svájci frank további erősödésével és a magyar állampapírok hozamának az emelkedésével kellene számolni – zárta szavait a gazdasági szakértő.

Egyre fenyegetőbb rém a leminősítés

Az amerikai kincstárban augusztus 2-ig állnak rendelkezésre a kiadások finanszírozásához szükséges források. A kormánynak augusztus 3-án kell jelentősebb összeget kifizetnie, többek között az idősebb lakosok, háborús veteránok és rokkantak szociális juttatásaira. Az újabb adósság felhalmozására a 14,3 ezer milliárd dolláros adósságplafon jelent akadályt, amelynek emeléséről – a politikai erőviszonyok miatt – csak a pártok megegyezése esetében van lehetőség.

A Moody’s Investors Service hitelminősítő július 13-án leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok lehetséges legjobb, „Aaa” kormánykötvény-besorolását. Ezzel az USA-t immár mindhárom nagy hitelminősítő osztályzatrontással fenyegeti.

(MNO, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.