Egyre szorosabb a kínai kapcsolat Hajdú-Biharban

A meglévő mezőgazdasági kapcsolat lehet az alapja Hajdú-Bihar és a kínai Anhui tartomány további együttműködésének; a kínai régióban az idén már százmilliós forgalmat bonyolított Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. a két régió közötti kapcsolatok zászlóshajója – hangzott el hétfőn a két delegáció debreceni megbeszélését követő sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 07. 11. 14:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zhung Jun, az Anhui tartományi népi kongresszus irányító testületének alelnöke elmondta: a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt.-vel fennálló kapcsolatuk rendkívül sikeres, hiszen a cég által a tartományba vitt eljárással eddig példátlanul magas, 85 százalékos keltetési arányt értek el a magyar víziszárnyasok esetében.

Az alelnök az MTI érdeklődésére elmondta: kelet-közép-európai körútjuk során, lengyel és ukrán partnereiknél tájékozódnak az ott már a gyakorlatban is működő gépjárműipari, biomedicinális és vízgazdálkodási projektjeikről. Útjuk során Varga László, a Hortobágyi Lúdtenyésztő Zrt. vezérigazgatójának invitálására iktatták közbe a kiváló környezeti adottságokkal rendelkező Hajdú-Bihart – tette hozzá.

Varga László közlése szerint cégük 2005 óta van jelen a kínai piacon, ahová komplett szolgáltatást importálnak a technológiától kezdve az alapanyagon keresztül a szakembergárda biztosításáig. Terveik között szerepel egy kereskedelmi központ létrehozása is, amelynek feladata lenne a magyar termékeket és szaktudást a kínai piacra importálni.

Kiemelte, hogy 2010-ben Anhui tartomány fővárosában, Hefeiben Magyarország volt a díszvendég egy mezőgazdasági konferencián, ahol cége külön meghívottként is bemutatkozott. Idén áprilisban került sort a tartományban az első keltető- és nevelőépületek átadására, ahol magyar eljárással tenyésztik a víziszárnyast.

Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón közölte: számukra a látogatás legfontosabb hozadéka a kapcsolattartó testületek felállítása volt. Terveik szerint a megyei önkormányzat egyfajta közvetítő szerepet tölthet be a magyar és a kínai cégek és települések között. Mint mondta, várhatóan augusztus 20-án írják alá a két régió testvérkapcsolatait létrehozó dokumentumot és a szándéknyilatkozatot a további együttműködésre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.