Egyre több a szélsőjobboldali az Államokban

Egyre erősebb a szélsőjobboldali jelenlét az amerikai politikai színtéren – derül ki a The Daily Beast riportjából. Kabulba küldik a brit alsóház elnökét – írja a The Guardian.

Kovács N. László
2011. 07. 05. 16:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Daily Beast – thedailybeast.com

Egyre erősebb a szélsőjobboldali jelenlét az amerikai politikai színtéren – derül ki a The Daily Beast riportjából. A nyíltan rasszista, sokszor neonáci nézeteket valló mozgalmak jelöltjei komoly pozíciókra pályáznak, sokszor nem is teljesen eredménytelenül.

A „faji realisták” vagy „fehér nacionalisták”, ahogy a mozgalom tagjai önmagukat nevezik, májusban a médiafigyelem középpontjába kerültek a Nemzetiszocialista Mozgalom (NSM) egyik tagjának különös halálával. Jeff Hallt saját tízéves fia lőtte agyon egyelőre tisztázatlan okból. Kevésbé ismert tény, hogy a férfi halála előtt bizottsági tisztségéért kampányolt – annak ellenére, hogy Hall nem rejtette véka alá politikai nézeteit, nyíltan viselte a horogkeresztet, szabadidejében pedig felfegyverezve őrizte a mexikói határt –, s a szavazatok 30 százalékát megszerezte.

„Ez kifejezetten magas arány, tekintve, hogy Hall nyíltan neonáciként kampányolt” – magyarázza Marilyn Mayo, a Rágalmazás-ellenes Liga szélsőségeseket figyelő központjának vezetője. Habár Hall pályája és élete váratlanul megszakadt, Mayo szerint sokan vannak, akik készek átvenni az irányítást. Az elemző szerint a mozgalom megerősödése Obama megválasztásához köthető: az addig kevéssé tevékeny fehér rasszista szervezeteknek lökést adott a fekete elnök beiktatását követő felháborodás. A csoportosulások arra is rájöttek, eredményt csak törvényes úton érhetnek el, ezért új erővel vetették bele magukat a politikába. A szintén szélsőséges csoportokat figyelő Southern Poverty Law Center (SPLC) 2010-ben 23 szélsőséges nézeteket valló jelöltet jegyzett fel, ebből 9 politikus hirdette a fehér faj felsőbbrendűségét. „Habár szinte egyetlen ilyen személy sem kerül hivatalba, már nagy számú előfordulásuk ténye is jelzi, a mozgalom erősödik” – vélekedik Mark Potok, az SPLC munkatársa. Az egyik jelölt, Loy Mauch bekerült az arkansasi képviselőházba, míg James C. Russel, aki többek között a fajközi házasságok betiltásával kampányolt, a szavazatok 37 százalékát megszerezte.

A „harmadik erőt” egy újonnan alakult ernyőszervezet is segíti: az A3P a „fehér amerikaiak érdekeinek védelmében” alakult. Az SPLC gyűlöletkeltőnek nevezte a csoportot, a harmadik erő képviselői azonban állítják, nem rekesztenek ki senkit, gyakorlatilag a feketék érdekeit védő NAACP tükörképei, de ha ugyanezt fehérek csinálják, azt egyből rasszizmusnak bélyegzik. Atlee Yarrow, az A3P legnagyobb reménysége jelezte, indulni készül a 2014-es floridai kormányzóválasztáson.

Különös „harcosok” is csatlakoznak a szélsőjobb ügyéhez. John Abarr, a Ku-Klux-Klan lovagjainak egykori szervezője most Montana képviselőházi székéért indul. „Ideje, hogy a fehéreket valaki ráébressze: lassan kisebbségbe kerülnek saját hazájukban” – magyarázza a férfi. Abarr platformja ugyanakkor igencsak szokatlan: ígéretei között szerepel a szövetségi bankrendszer megszüntetése, a katonai korhatár 21 évre emelése, a halálbüntetés megszüntetése, a marihuána legalizálása, az 5 százalékban megállapított egykulcsos adó bevezetése és a pozitív diszkrimináció eltörlése is.

Mások inkább a beszivárgásban hisznek. A nemzetiszocialistákkal is együttműködő Tennessee Egyesített Klánjai nevű szervezet rejtett embereket küld a nagy pártok irodáiba. Ezekről a hosszú hajú, tetoválatlan, garantáltan horogkeresztmentes személyekről valójában senki sem sejti, milyen eszméket vallanak. A cél, hogy a mozgalom emberei éles politikai kiképzésben részesüljenek, ami elengedhetetlen a magasabb pozíciók elérése érdekében. „A friss szövetségi képviselők irodáiban ott vannak ezek az emberek – magyarázza Brian Culpepper, az NSM prominens tagja. – Senki nem sejti kilétüket”.

The Guardian – guardian.co.uk

Kabulba küldik a brit alsóház elnökét – írja a The Guardian. John Bercow a demokrácia kialakulását ösztönző csereprogram révén utazik Afganisztánba. Nem csupán az alsóház első embere, de több parlamenti képviselő és felsőházi tag is párba áll majd afgán kollégákkal, hogy segítsék a demokrácia létrejöttét a közel-keleti országban. Bercow megbízatása egyelőre kétséges. A lap kérdésére a Downing Street csak annyit válaszolt, bizonyosak benne, hogy a házelnök együtt fog működni, a férfi felesége azonban megdöbbenésének adott okot, és kijelentette, tudomása szerint sem ő, sem férje nem utazik Kabulba.

Az afgán demokráciára mindenesetre ráfér az erősítés: Hamid Karzai legújabb lépéseként egy vitatott jogosultságú bizottság segítségével 62 képviselő megbízatását érvénytelenítette. A rossz nyelvek szerint azonban Bercow azért kapta a feladatot, mivel a héten kétszer is félbeszakította a miniszterelnököt beszéde közben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.