Áder János európai parlamenti képviselő üdvözölte a ma elfogadott rendeletet, mely szerinte mérföldkőnek számít az európai fogyasztóvédelem történetében. Mint fogalmazott, nem volt meglepetés, hogy a fogyasztókat és az ipari szereplőket közvetlenül és jelentős mértékben érintő jogszabálytervezet körüli tárgyalásokat csak majd három év alatt sikerült a tanács és a parlament között megállapodással lezárni.
A képviselő kiemelte: a rendelet alapkövetelményként rögzíti, hogy a jövőben az élelmiszercímkén feltüntetett valamennyi információnak jól olvashatónak kell lennie. Emellett az eddig a gyártók által csak önkéntesen feltüntetett tápértéktáblázat szerepeltetése kötelező lesz a csomagolásokon. Ennek azért van jelentősége, mert az élelmiszerek alapvető összetevőire vonatkozó információ – így többek között a zsír-, a telített zsír-, a cukor-, valamint a sótartalom – csomagolástól és mérettől függetlenül könnyen összehasonlíthatóvá válik a fogyasztók számára.
A jogalkotók mindezzel párhuzamosan szigorú szabályozást vezetnek be a félrevezető csomagolások visszaszorítása érdekében. Az allergén összetevők kötelező felsorolására vonatkozó rendelkezés a képviselő szerint fontos lépés az élelmiszer-allergiában szenvedő fogyasztók védelme érdekében.
Hasonlóképpen előremutatónak nevezte az egyre gyakoribbá váló élelmiszer-utánzatok esetében a helyettesítő anyagok megjelölésére vonatkozó előírást. Áder szerint alapvető jogunk megtudni, hogy az asztalunkra kerülő sajt elkészítéséhez tejet vagy növényi zsiradékot használtak-e fel. A jelentés legvitatottabb kérdése az élelmiszerek eredetének megjelölése volt. A kialkudott kompromisszum eredményeképpen a jövőben ezt csak a friss hús esetében kell jelölni, a többi kategória (tej, tejtermékek, a feldolgozott ételekben található hús, és egy összetevőből álló élelmiszerek) esetében egy bizottsági hatástanulmány fogja megvizsgálni ennek szükségességét.
(MNO)

Milliárdos osztalékkal a zsebében panaszkodik a sanyarú helyzetre a 24.hu tulajdonosa