Egységesebbé válik az élelmiszer-tájékoztatás

Az Európai Parlament plenáris ülése ma elsöprő többséggel fogadta el az élelmiszerekkel kapcsolatos információkról szóló jelentést, így második olvasatban megszületett a fogyasztók pontosabb tájékoztatását és magasabb szintű védelmét szolgáló uniós rendelet.

MNO
2011. 07. 06. 18:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János európai parlamenti képviselő üdvözölte a ma elfogadott rendeletet, mely szerinte mérföldkőnek számít az európai fogyasztóvédelem történetében. Mint fogalmazott, nem volt meglepetés, hogy a fogyasztókat és az ipari szereplőket közvetlenül és jelentős mértékben érintő jogszabálytervezet körüli tárgyalásokat csak majd három év alatt sikerült a tanács és a parlament között megállapodással lezárni.

A képviselő kiemelte: a rendelet alapkövetelményként rögzíti, hogy a jövőben az élelmiszercímkén feltüntetett valamennyi információnak jól olvashatónak kell lennie. Emellett az eddig a gyártók által csak önkéntesen feltüntetett tápértéktáblázat szerepeltetése kötelező lesz a csomagolásokon. Ennek azért van jelentősége, mert az élelmiszerek alapvető összetevőire vonatkozó információ – így többek között a zsír-, a telített zsír-, a cukor-, valamint a sótartalom – csomagolástól és mérettől függetlenül könnyen összehasonlíthatóvá válik a fogyasztók számára.

A jogalkotók mindezzel párhuzamosan szigorú szabályozást vezetnek be a félrevezető csomagolások visszaszorítása érdekében. Az allergén összetevők kötelező felsorolására vonatkozó rendelkezés a képviselő szerint fontos lépés az élelmiszer-allergiában szenvedő fogyasztók védelme érdekében.

Hasonlóképpen előremutatónak nevezte az egyre gyakoribbá váló élelmiszer-utánzatok esetében a helyettesítő anyagok megjelölésére vonatkozó előírást. Áder szerint alapvető jogunk megtudni, hogy az asztalunkra kerülő sajt elkészítéséhez tejet vagy növényi zsiradékot használtak-e fel. A jelentés legvitatottabb kérdése az élelmiszerek eredetének megjelölése volt. A kialkudott kompromisszum eredményeképpen a jövőben ezt csak a friss hús esetében kell jelölni, a többi kategória (tej, tejtermékek, a feldolgozott ételekben található hús, és egy összetevőből álló élelmiszerek) esetében egy bizottsági hatástanulmány fogja megvizsgálni ennek szükségességét.

(MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.