Együtt kell működni, vagy akár világméretű konfliktus is jöhet

A kínai–amerikai katonai együttműködés további bővítése mellett száll síkra a Központi Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok intézetének egyik szakelemzője, mivel szerinte így a globális biztonság is javulhat, valamint így biztosan nem alakulhat ki súlyos konfliktus a két fél között. A szakértő úgy látja: minden adott a kooperáció elmélyítéséhez és a kölcsönös gyanakvás leépítéséhez.

Kovács András
2011. 07. 24. 5:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tartós és megbízható katonai kapcsolatok mind az Egyesült Államok, mind Kína számára kölcsönös előnyökkel járnak – állapítja meg tanulmányában Bonnie S. Glaser amerikai–kínai biztonságpolitikai szakértő. Véleménye szerint amikor a két fél között megszűnt a párbeszéd, az egyrészről automatikusan a kiadások emelkedését jelentette, másrészt a feszültségek és kockázatok növekedéséhez vezetett, és jóval nehezebbé vált a konfliktusok feloldása.

Természetesen az amerikai vezetés nincs egyedül azzal a félelemmel, hogy mi történik, ha összeomlik a két fél közötti együttműködés, és a katonai konfliktusig eszkalálódnak az ellentétek – írja cikkében Glaser. Tavaly decemberben egy interjúban Liang Guanglie kínai védelmi miniszter arról beszélt, hogy országa egyelőre nincs felkészülve a teljes területét érintő háborúra, de nem szabad azt kizárni, hogy valamilyen incidens egy regionális konfliktust robbant ki. Általánosságban elmondható, hogy a két nagyhatalom közötti párbeszédek felfüggesztésének a hatása a kölcsönös bizalom és a globális és regionális biztonságnak a biztosítását akadályozza – mutat rá a szerző.

Ez jó, de nem elegendő

Hu Csin-tao kínai elnök januári washingtoni látogatása során megerősítette, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott katonai kapcsolatok az alapjai a két fél közötti magasabb együttműködésnek. A felek abban is egyetértettek, hogy „csökkenteni kell a félreértéseket és előítéleteket, elő kell segíteni a nagyobb megértést, és ennek alapján kell fejleszteni a két fél közötti katonai kapcsolatokat”. Tavaly decemberben Washington egy hat pontból álló javaslatcsomagot terjesztett be a katonai együttműködés kapcsán Pekingnek, amely többek között a kölcsönös bizalomra, a reciprocitásra, a kölcsönös kockázatok csökkentésére irányulna. A kínai hadsereg elfogadta ezeket a pontokat, támogatja az erről szóló párbeszédet és a konkrétumok kidolgozását is. A biztonságpolitikai szakértő szerint ezek jó és fontos lépések, de nem elegendők.

Együttműködés a tengereken

Glaser úgy véli, hogy még a korábbiaknál felsoroltaknál is többet kell tenni a két nagyhatalom hadseregeinek az együttműködéséért. Egyik ilyen területnek a tengeri hadászatot tekinti, ahol a két félnek együtt kell működnie többek között a kalózkodás felszámolásában és a terrorizmus, valamint a nukleáris fegyverek terjedésének megakadályozásában. Terveket kell készíteni közös humanitárius akciókban, valamint katasztrófaelhárítási feladatokban való részvételre, és el kell oszlatni a kínai félelmeket a tajvani amerikai fegyvereladások miatt – teszi hozzá.

Folytatni kell az alsó és középső szintű katonai együttműködést, többek között a tisztcseréket is – áll a cikkben. A Kína-szakértő úgy látja, közös békefenntartó egységeket kell létrehozni egy harmadik országban, a globális és a regionális biztonságpolitika területén olyan megközelítéseket kell alkalmazni, amelyek mindkét nagyhatalom számára elfogadhatók. A kutató írásában úgy vélekedik, hogy a felek közti közeledés a katonai kapacitások, szándékok és a doktrínák tekintetében is erősítheti a bizalmat.

Kölcsönös félelmek

Robert Gates védelmi miniszter korábban azt javasolta, hogy a két hatalom között induljon el egy biztonsági párbeszéd, amely kiterjed a nukleáris fegyverekre és hordozókra, az űr- és kiberbiztonsági kérdésekre is. A kutató szerint ezek azok a területek, ahol mindkét nagyhatalom attól tart, hogy a másik egy-egy lépéssel képes a biztonságot felborítani. Például Kína attól tart, hogy az Egyesült Államok semlegesíteni próbálja az ő hagyományos elrettentő fegyverrendszerét és rakétavédelmi szisztémáját, míg az USA attól fél, hogy Kína drasztikusan növeli a nukleáris robbanófejei számát, és akár első lépésként bevethet ilyen fegyvereket egy háború esetén – olvasható a cikkben.

Az Obama-adminisztráció tavaly megjelent nukleáris stratégiájában továbbra is hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államoknak továbbra is a stratégiai stabilitás az érdeke Oroszországgal és Kínával szemben. Glaser szerint ez arra utal, hogy Washington elfogadja a kölcsönös elrettentést és sebezhetőséget Kínával, ahogyan azt Oroszországgal is. Ennek fényében mindenképpen érdeke a feleknek a kölcsönös együttműködés és nem az, hogy a másik elpusztítására törekedjenek – szerepel az elemzésben. A biztonságpolitikai kutató úgy látja, hogy a kínaiak nukleáris arzenáljuk nagyobb átláthatóságáért cserébe az Egyesült Államok a közép-európai rakétavédelmi rendszer kivitelezésének a leállításához hasonló lépéseket tehetne.

Az űrtől is függünk

A szerző arról is szól, hogy hasonló tárgyalások kellenek az űr- és kiberbiztonságot érintő kérdésekben is. Kína is egyre jobban függ a műholdak által alkotott rendszerektől, míg ezzel egy időben fejleszti a más országok hasonló szisztémája elleni fegyvereket. A mostani amerikai kormány a nemzeti űrstratégiában úgy fogalmazott, hogy az űrben kiépített rendszerektől való függés olyan naggyá vált mostanra, hogy egy felelőtlen lépés mindnyájunk számára súlyos következményekkel járhat. A szakértő rámutat arra is, hogy az információs rendszerek biztonsága kapcsán már több megállapodás született a felek között, és a tárgyalások napirendjén továbbra is ez a kérdéskör előkelő helyen szerepel.

A kölcsönös bizalom felépítése minden bizonnyal egy hosszú folyamat, de a korábban felsorolt célok elérhetetlenek maradnak a kritikus stratégiai kérdések őszinte rendezése nélkül – véli a szerző. Mindenképpen örvendetes lépés annak a mechanizmusnak a megszületése, amely az amerikai és a kínai biztonsági aggályok felszámolására törekszik – összegzi zárásként a tanulmány szerzője.

(Forrás: csis.org)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.