Elárvult keleti sünök a Szegedi Vadasparkban

A gólya- és bagolyfiókák, Miska, az elárvult mókus és több őzgida után legutóbb három kis keleti sün (Erinaceus roumanicus) érkezett a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjába – közölte Endrédi Lajos, az állatkert munkatársa az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 30. 9:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A körülbelül két és fél hetes kölykök egy zsombói kertben bukkantak föl, anyjuk feltehetően elpusztult, és az éhes kicsik útnak indultak. A kert gazdája sorban talált rájuk, pár nap eltéréssel, és ő hozta be őket a vadasparkba. Négyen voltak, közülük három maradt életben anyjuk elvesztése után. A kis jövevényket macskatejpótló-tápszerrel etetik, tehéntejet ugyanis nem kaphatnak, mert annak túl magas a zsírtartalma. Azoknak, akik mégis maguk vállalkoznának sünkölykök felnevelésére a szakember azt tanácsolta, felhígított tehéntejet adjanak a tüskés hátú apróságoknak.

A Tisza-parti város állatkertjének mentőközpontjában évről évre számos fiatal sünt fogadnak. Tavaly például 36 érkezett, ebből harmincat szabadon is tudtak engedni. A keleti sün nősténye évente kétszer, négy hét körüli vemhesség után fial. A születéskor lágy tüskéjű kölyköknek kéthetes korukban nyílik ki a szemük, s a születéskor fehér színű tüskéik is csak ekkor kezdenek el besötétedni és megkeményedni. A keleti sün védett állat, természetes ellenségein kívül elsősorban az autók veszélyeztetik az esti utakon, de akár egy kerti fűnyíróval történő találkozás is végzetes lehet számukra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.