Éleződik a szembenállás Koszovóban

A hét első felének erőszakos cselekményei után éleződik a szembenállás Koszovóban a szerb kisebbség, a nemzetközi békefenntartók (KFOR) és az Európai Unió között.

MNO
2011. 07. 29. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A KFOR elrendelte, hogy számolják fel a legfontosabb tranzitútvonalakon emelt torlaszokat, a dühös szerbek azonban követeléseik teljesítéséig védelmezni akarják ezeket az akadályokat. Ezt jelentette be vezetőjük pénteken. Mindezek mellett az EU közvetítésével Belgrád és Pristina között folyó dialógus sem folytatódhat. „Amennyiben a határátkelőhelyeken nem áll vissza a régi rend, nem lesz párbeszéd” – közölte a szerb főtárgyaló, Boriszlav Stefanovics a Blic című belgrádi lappal. Ugyanő jelentette ki, hogy „senki sem követelheti, sem Isten, sem az elnök ezektől az emberektől, hogy jöjjenek le a barikádokról”.

A belgrádi tárgyaló fél már az előző nap azt követelte a NATO-parancsnokság alatt álló KFOR-tól, hogy ismét szerb hivatalnokok teljesíthessenek szolgálatot a két vitatott határátkelőhelyen, Jarinjénél és Brnjaknál. Ezzel szemben Erhard Bühler KFOR-parancsnok azt közölte, hogy az átkelőhelyeken a jövőben a koszovói központi kormány vámőreinek és határrendőreinek nyújtanak támogatást.

A délután folyamán Zvecan településnél körülbelül ezer szerb akadályozott meg egy KFOR-konvojt a továbbhaladásban, a konvoj a felégetett jarinjei átkelőhöz igyekezett. A fatörzsekből, autógumikból, kövekből és haszonjárművekből emelt torlaszok elbontásáról Bühler és Goran Bogdanovics, a szerb Koszovó-ügyi miniszter tárgyalt. Az akadályok eltávolításán kívül arról is tárgyaltak, hogy ki ellenőrizze a vitatott határátkelőhelyeket.

A szerb parlament szombaton rendkívüli ülést tart a kormány indítványára Koszovóról. Az ellenzék azt követelte, hogy Szerbia forduljon el az EU-tól, s keresse Oroszország és Kína pártfogását. Valószínűleg elítélik majd a koszovói kormányt, mivel a KFOR segítségével Pristinához hű vámosokat és határőröket állított szolgálatba. Másrészt Szerbiának mérlegelnie kell Belgrád és Pristina párbeszédét az EU égisze alatt, annak sikeressége előfeltétel ahhoz, hogy a szerbek az év végén megkapják az EU-tagjelölti státust.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban zárt ajtók mögött tájékozódott a koszovói helyzetről. Az éppen emiatt New Yorkba utazott szerb külügyminisztert, Vuk Jeremicset nem engedték a tanácskozás közelébe. Szerbia szövetségesének, Oroszországnak nem sikerült elérnie, hogy az ülés nyilvános legyen. A BT elnökének tisztét betöltő Németország nagykövete, Peter Wittig külön találkozott Jeremiccsel. Részletek nem ismeretesek. A pristinai kormány Jarinje és Brnjak ellenőrzésével ki akarja terjeszteni fennhatóságát Koszovó szerbek lakta északnyugati részén.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.