Eljárásjogi hiba miatt szabadlábon a veszélyes bűnöző

A Tages-Anzeiger beszámol arról, hogy egy rosszul megfogalmazott törvénycikkely miatt veszélyes bűnözők kerülnek szabadlábra. A Die Presse arról tudósít, hogy növekszik az osztrák érdekeltségek ellen végrehajtott internetes támadások száma.

2011. 07. 11. 9:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger (tagesanzeiger.ch)

A baloldali-liberális zürichi napilap Egy ketyegő időzített bomba című cikkében elemzi az új svájci büntetőeljárási szabályozás negatív következményeit. Azóta ugyanis egyre több veszélyes bűnöző szabadlábon védekezhet az elítéléséig. Jean-Louis B. esete a férfi letartóztatása után beszédtéma maradt. „Az egész ország arról vitatkozik, miként volt lehetséges egy letartóztatott gyilkos szökése, miközben a mai jogrend legnagyobb biztonsági hiányosságairól tudomást sem vesznek” – panaszolja Martin Killias zürichi büntetőjog-professzor. Ennek oka egy szerencsétlenül megfogalmazott mondat a büntetőeljárás-jogi törvényben, melynek értelmében a veszélyes bűnözőket el kell bocsátani a vizsgálati fogságból egészen a bíróság ítéletéig, ami hónapokig is eltartat.

Emiatt például Schwyz kantonban egy vallomást tevő gyermekmolesztáló került szabadlábra. A 62 éves férfit azért tartóztatták le, mert egy 14 éves kislánnyal erőszakoskodott. Most az államügyészség további gyermekek terhére elkövetett erőszakkal vádolja. Április közepén elengedte Schwyz kanton bírósága a vizsgálati fogságból, mert a tettet beismerte, és a taláros testület szerint sem menekülés, sem az összebeszélés veszélye nem állt fenn. S mivel korábbi gyermekek elleni szexuális támadása nem volt ismert, ezért a bíróság szerint a bűnismétléstől sem kellett tartani. Az áldozat védelme érdekében a bíróság megtiltotta, hogy kapcsolatba lépjen a kislánnyal, ami azonban alig használ valamit a kislánynak, mert egy házban laknak a férfival. „Itt egy sokkal nagyobb időzített bomba ketyeg” – figyelmeztet Killias. – Csak idő kérdése, hogy a letartóztatott, de azután a fogságból ismét szabadon bocsátott bűnöző újra súlyos bűncselekményt követ el.”

A 2011-től érvényes eljárásjogi szabályozás szerint csak akkor lehetséges a vizsgálati fogság, ha fennáll a szökés, az összebeszélés vagy a bűnismétlés veszélye. A legutóbbi lehetőség azonban csak akkor áll fenn, ha a gyanúsított már korábban is hasonlóan súlyos bűncselekményeket követett el. Különösen Zürich kantonban fog élesen változni a helyzet. Itt bűnismétlésre hivatkozva korábbi bűncselekmények nélkül is lehetséges volt az előzetes letartóztatás. Ezzel a lehetőséggel korábban elég gyakran éltek. A büntetőjogi szakember a jogszabály felülvizsgálatát követeli. „A hibát azonnal ki kell javítani” – mondta Killias. – Ellenkező esetben olyan személyeket is szabadon kell engedni, akik szörnyű bűnöket követtek el és veszélyesek.”

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilapban Andreas Wetz Ausztria az internetes támadások célpontja című cikkében tudósít az alkotmányvédelmi hivatal által is érzékelt mind erősebb támadásokról. A lap értesülései szerint a Szövetségi Alkotmányvédelmi és Terrorizmuselhárító Központ (BVT) 2010-ben egy olyan esetről tud, melyben más országok is érintettek voltak. Hatalmas előkészületeket követően jelentős mennyiségű információt sikerült ellopniuk. Az ellopott információk minőségéről éppen úgy hallgat a hivatal, mint a támadások elkövetőiről.

Már ősszel tudósított a Die Presse a külügyminisztérium elleni támadásról. A két említett esettel kapcsolatban Peter Gridling a BVT vezetője úgy fogalmazott: „Az elmúlt években több komoly támadást hajtottak végre osztrák célpontok ellen.” S a számuk nem csökken. Az esetszámokról a BVT éppen úgy hallgat, mint az elhárítási hivatal, mely a haderő hírszerzéseként a katonai kibernetikai elhárításért felelős. A két hivatal illetékes a szövetségi hivatalok, valamint az állami védelem alatt álló vállalatok (például a korszerű technológia képviselői) védelméért.

A Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BK) statisztikái lehetővé teszik, hogy átfogó képet alakítsunk ki az internetes bűnözésről. (Ez a hivatal illetékes a hagyományos internetes bűnözés kérdéseiben.) 2002 és 2010 között az internetes csalások száma meghatszorozódott, tavaly már elérte a 4450 esetet. A valódi számítógépes betörések száma tavaly 149-re emelkedett, ami a 2009-es adatok négyszerese. „S ez a szektor logaritmikusan növekszik tovább” – nyilatkozta Ernst Österreicher, aki a hivatal internetes bűnözési osztályát vezeti. Pedig sok esetben a sértettek nem jelentik a támadásokat, egyrészt mert nem kívánják felhívni a figyelmet biztonsági rendszerük hiányosságaira, másrészt szeretnék elkerülni, hogy ötleteket adjanak újabb elkövetőknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.