Eljött a billió dolláros érme ideje?

Alkotmányos kiskapu, billió dolláros pénzérme jelentheti a kibúvót a kormányzati összeomlás alól – írja a The Washington Post. A határidő egyre közeledik, a megegyezés azonban láthatóan nem, így előkerültek a „kreatív” megoldások. A Nagy Testvér minden utat lát: egy sor kamerát szereltek egy „álmos brit kisváros” utcáira, melyek minden ki- vagy behajtó autó rendszámát felveszik, ellenőrzik, és éveken át tárolják – tudósít a The Telegraph.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/800573" target="_blank"><strong>• Obama tárgyal, közelebb kerültek a megegyezéshez</strong></a>

Kovács N. László
2011. 07. 31. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Post (washingtonpost.com)

Alkotmányos kiskapu, billiódolláros pénzérme jelentheti a kibúvót a kormányzati összeomlás alól – írja a The Washington Post. A határidő egyre közeledik, a megegyezés azonban láthatóan nem, így előkerültek a „kreatív” megoldások.

A legkülönösebb megoldás kétségkívül a szabad pénzkibocsátás jogát hívja segítségül: az Egyesült Államokban törvény határozza meg a forgalomba hozható papírpénz, arany, ezüst és bronz fémpénz mennyiségét – a platinára azonban nem vonatkozik a szabályozás. Mivel az érmébe öntött fém értékének nem kell tükröznie a fizetőeszközre nyomott számot, a Pénzügyminisztérium vezetője megtehetné, hogy parancsot ad mondjuk egy ötbillió dolláros platinaérme kibocsátására. Ezzel aztán megvehetne a szövetségi banktól valamennyi adósságot, újra a plafon alá nyomva az ország állományát. A Fed eztán például államkötvények eladásával visszaállíthatná a pénzforgalom egyensúlyát, elkerülve az inflációt. Természetesen Obama sosem vállalkozna efféle nevetséges műveletre, hiszen lehet, hogy elodázná vele a kormányzati leállást, de politikai következményei valószínűleg végzetesek lennének. A megoldás ugyanakkor teljesen legális, véli Jack Balkin, a Yale egyetem alkotmányjogásza.

A másik kerülőút az Alkotmány Tizennegyedik Kiegészítésére támaszkodik. Ez a passzus kimondja, „Az Egyesült Államok törvénnyel szentesített állami pénzügyi kötelezettségeinek érvényessége, például zendülések vagy lázadások elfojtásában nyújtott szolgálatokért kifizetett nyugdíjak és jutalmak, nem képezheti vita tárgyát”. (forrás: http://hungarian.hungary.usembassy.gov/constitution_in_hungarian.html) Az elmélet szerint Obama erre a definícióra támaszkodva alkotmányellenesnek minősítheti az adósságplafont, mint az adósságot „vita tárgyává” képező intézményt, és egyszerűen megparancsolhatja a Pénzügyminisztériumnak, vegyen fel újabb hiteleket. Ez az opció kevésbé mosolyogtató, mint az előző, ennek megfelelően támogatói közt is komolyabb személyeket találunk. „Gondolkodás nélkül ezt alkalmaznám” – fogalmazott Bill Clinton egykori elnök, de egyetért vele a demokraták képviselőházi frakcióvezetője és a Költségvetési Bizottság rangelnöke is.

Ez a két lehetőség azonban számos jogi és politikai buktatót hordoz magában: ez első inkább egy krimi csattanójára emlékeztet, mint komoly megoldásra, a második pedig egyrészt veszélyes precedenst teremt, másrészt törvényessége is kétségbe vonható. A legegyszerűbb megoldás természetesen az lenne, ha a két párt végre dűlőre jutna, és megszavazná a plafon emelését – ez azonban a jelenlegi események tükrében egyre kevésbé tűnik valószínűnek.

The Telegraph (telegraph.co.uk)

A Nagy Testvér minden utat lát: egy sor kamerát szereltek egy „álmos brit kisváros” utcáira, melyek minden ki- vagy behajtó autó rendszámát felveszik, ellenőrzik, és éveken át tárolják – tudósít a The Telegraph. A jogvédők tiltakoznak, a hatóságok szerint azonban komoly haszna van a fejlesztésnek.

A Herts megyei Roystonban igen alacsonyak a bűnözési mutatók, a rendőrség szerint azonban mégis szükséges a hét rendszámfelismerő kamera (ANPR) beszerelése, ugyanis a város három megye határához is közel, ráadásul forgalmas utak mentén fekszik, ezért gyakran haladnak át erre bűnözők. A rendszer minden arra tévedő jármű rendszámát felismeri, és jelentést küld a rendőrségnek, ha a kocsi tulajdonosa nem fizet utána adót, nincs biztosítva, vagy a rendszám bűncselekményhez köthető. Minden felvételt két évig tárolnak egy kormányzati adatbázisban, és további háromig, ha az valamilyen okból problémásnak bizonyult.

A jogvédő szervezetek szerint „durván aránytalan”, hogy a hatóság több tízezer ártatlan embert figyel meg naponta, főként a kamerák várhatóan alacsony bűnüldözési hasznát tekintve. „Ez az állampolgárok magánélethez való jogának durva megsértése” – fogalmazott Daniel Hamilton, a Nagy Testvér-Figyelő (BBW) nevű civil szervezet vezetője. A BBW és más csoportok szerint a hatósági fejlesztés törvénytelen, hiszen „nélkülözi a megfelelő indokot”.

A rendőrség másképp vélekedik. „Valóban, Roystonban kevés a bűncselekmény, de az ANPR a megelőzés és az elriasztás szempontjából is hasznos eszköz – fogalmaz Andy Piper felügyelő, a helyi rendőrőrs tagja. – A város ráadásul stratégiailag remek bűnüldözési és terror-elhárítási helyzetben fekszik”. Piper továbbá azt is közölte, a lakosság 90 százaléka támogatja a kamerákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.